-12 is de perfecte werktemperatuur

BEELDHOUWERS VOLOP BEZIG MET OPBOUW IJSSCULPTURENFESTIVAL

Momenteel lijkt de tent nog op een bevroren bouwwerf. Ook de muren bestaan volledig uit ijsblokken. Wie goed kijkt ziet links al de top van het kasteel van Rapunzel.
Klaas De Scheirder Momenteel lijkt de tent nog op een bevroren bouwwerf. Ook de muren bestaan volledig uit ijsblokken. Wie goed kijkt ziet links al de top van het kasteel van Rapunzel.
Hoewel we nog genieten van een zachte novembermaand, is de temperatuur op de Gedempte Zuiderdokken al gedaald tot verder onder het vriespunt. 26 artiesten uit de hele wereld werken er aan 90 ijssculpturen.

"Een warme jas, sjaal, muts en handschoenen zijn aan te raden", waarschuwt Alex S. Girard, artistiek directeur van het Ijssculpturenfestival. In de hermetisch afgesloten tent is het momenteel -12° C. "Dat werkt makkelijker", zegt Alex. "Door de koude in de tent vriest alles snel weer aan mekaar", zegt hij. Voor de bezoekers zal de temperatuur niet lager dan min zes graden gaan.


Alex, een graficus uit Canada, heeft samen met de organisatie en Disney vijftig scènes bedacht. "Maar Disney heeft zo'n groot oeuvre dat ik keuze genoeg heb", lacht hij. In Antwerpen kiest hij voor Disneyklassiekers als The Lion King, Alice in Wonderland en de Disney-prinsessen. Maar ook recentere films als Wall-E, Frozen en Brave.

De Nederlandse Marieke Van der Meer legt hier de laatste hand aan slechterik Jafar uit Alladin.
Klaas De Scheirder De Nederlandse Marieke Van der Meer legt hier de laatste hand aan slechterik Jafar uit Alladin.

Opleiding

Een week geleden kwamen zesentwintig artiesten uit twaalf verschillende landen aan in Antwerpen. Een speciale ijssculptuur-opleiding bestaat er niet. "De meesten maken bijvoorbeeld ook zandsculpturen", legt Alex uit, "eens je in het milieu zit, reis je van festival naar festi val." Hij deelt de groep op in stapelaars en houwers. De stapelaars staan in voor de opbouw met aangeleverde ijsblokken en het plaatsen van ijspodia voor de sculpturen. Als alles er staat, beginnen de houwers aan hun taak. Ze werken aan de hand van afgeprinte tekeningen. Eerst het grove werk met kettingzagen, daarna de afwerking tot in de kleinste details met messen, harkjes en vijlen. Ook worden er stukken 'gelijmd', al is lijmen een groot woord. Met een strijkijzer worden de twee oppervlaktes opgewarmd, glad gemaakt en tegen mekaar gedrukt. "Een artiest is twee dagen bezig aan een sculptuur, maar aan grotere decorstukken zoals kastelen en tempels zijn we met drie of vier mensen wel langer bezig", zegt Alex. Dat de kunstwerken na enkele weken wegsmelten, deert hem niet. "Zolang het publiek er toch even van kan genieten, ben ik blij", lacht hij.

In dit tafereel uit Alice in Wonderland is ook wit ijs verwerkt. Dit wordt gemaakt door een vleugje melk toe te voegen voor het water wordt ingevroren.
Klaas De Scheirder In dit tafereel uit Alice in Wonderland is ook wit ijs verwerkt. Dit wordt gemaakt door een vleugje melk toe te voegen voor het water wordt ingevroren.

Vanaf 29 november

Het Ijssculpturenfestival staat op de Gedempte Zuiderdokken van 29 november tot 11 januari en is alle dagen geopend van 10 tot 19 uur. Volwassenen betalen 12 euro, kinderen van 4 tot 11 jaar 8 euro en studenten en senioren 10 euro. Meer info vind je op www.ijs.be

Hier is een artiest bezig met gelaatstrekken van een sculptuur van Elsa, de sneeuwkoningin uit Frozen.
Klaas De Scheirder Hier is een artiest bezig met gelaatstrekken van een sculptuur van Elsa, de sneeuwkoningin uit Frozen.