Boete en schadevergoeding voor belaging na jarenlange twist tussen naburige landbouwers

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
De Veurnse strafrechter heeft dinsdag een einde proberen te maken aan een jarenlange twist tussen twee landbouwers en buren uit de straat Klarewal in Alveringem. De ene landbouwer krijgt 600 euro boete en moet zijn buurman 750 euro schadevergoeding geven na belaging. Nochtans konden de twee, die elkaar al van jongs af aan kennen, ooit goed met elkaar opschieten. 

Zo goed zelfs dat ze gebruik maakten van elkaars stallen en melkerijen. Begin 2015 besloten landbouwers G.C. en B.S. een maatschap op te richten om nog nauwer en efficiënter samen te werken. Na drie maanden was de relatie volledig verzuurd en wilden beide partijen de maatschap al ontbinden. Tot een financiële overeenkomst is het nog niet gekomen en er loopt een procedure bij de ondernemingsrechtbank. Maar B.S. trok ook naar de strafrechter na een klacht met burgerlijke partijstelling. Op het erf van B.S. kwam het namelijk tot hallucinante taferelen waarbij de politie telkens ter plaatse moest komen. De twee gunden elkaar het zonlicht in de ogen niet meer maar het veevoeder en het stro lag wel nog verdeeld over elkaars stallen en ze maakten ook gebruik van elkaars installaties omdat dat volgens het contract zo geregeld was. 

Zo kwam G.C. eens stro uit de schuur van B.S. halen en ontstond er een zwaar tumult omdat B.S. dat wilde verhinderen door zijn auto voor de tractor te parkeren. B.S. werd uit de wagen gesleurd. Daarna werd hij bijna geplet tussen een muur en een verreiker. Ook een personeelslid van G.C. was erbij betrokken, maar werd vrijgesproken. Een andere keer legde B.S. zijn hand tussen de dissel van een kar zodat G.C. zijn tractor niet kon aankoppelen. B.S. was ei zo na een hand kwijt. 

Dominant en roekeloos

Volgens G.C. zou B.S. dan weer tientallen keren de elektriciteit van zijn stallen hebben uitgeschakeld, zodat G.C. de koeien niet kon melken. Een andere ruzie vond plaats toen G.C. zijn personeel voorbij de perceelgrens liet maaien. En zo poneerden de advocaten van de strijdende landbouwers nog tal van voorbeelden. G.C. ging voor de vrijspraak, maar de rechter achtte hem toch schuldig aan belaging. Volgens het vonnis moet de man, met zijn dominant en roekeloos karakter, enige redelijkheid aan de dag leggen bij discussies. Hij kreeg een boete van 600 euro en moet zijn buurman 750 euro schadevergoeding betalen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.