Hangbuikzwijntje hangt varken uit

UITGEBROKEN BIGGETJE WOELT GAZONS EN TUINEN OM

Ghislaine fotografeerde het varkentje tijdens zijn zoektocht naar eten in de tuin.
Mozkito Ghislaine fotografeerde het varkentje tijdens zijn zoektocht naar eten in de tuin.
Een uitgebroken hangbuikzwijntje veroorzaakt hilariteit en ergernis in de Molenberg. Het zwijn graaft putten in tuinen en vreet gazons kaal. Ghislaine Mergan (79) verwittigde de hulpdiensten, maar de opgetrommelde politie en een veearts krijgen het diertje maar niet te pakken. "Het varkentje is heel slim en laat zich niet verschalken", luidt het.

Het Chinese hangbuikzwijn arriveerde drie maanden geleden in de Molenberg. "Wij waren in de tuin aan het werken toen mijn man plots zei dat hij een varkentje had zien lopen", vertelt Ghislaine. "Ik dacht eerst dat hij begon te dementeren, omdat hij een varken had gezien en geen kat. Maar toen zag ik het diertje ook lopen. We wisten echt niet waar hij vandaan kwam."


"Enkele dagen later zagen we dat hier jacht gemaakt werd op hangbuikzwijntjes die ontsnapt waren in de Kwezelsweg, enkele honderden meters verderop. Een van die twee dieren werd dood aangetroffen, maar het tweede exemplaar kregen ze niet te pakken. Nu zijn we drie maanden later, en nog steeds heeft niemand het diertje kunnen vangen. Het varken leeft hier in het wild, in onze tuin en die van de buren."


Het hangbuikzwijn maakt er een sport van om de gazons om te woelen. "Hij zit altijd met zijn snuit onder het gras. Ik vermoed dat hij larven en regenwormen zoekt. 's Morgens om 8 uur is hij al wakker. En hij heeft het hier naar zijn zin. Hij is zelfs al verdikt. Maar intussen zijn onze gazons en onze tuinen wel kapot."

Ghislaine Mergan bij haar omgewoeld gazon.
Mozkito Ghislaine Mergan bij haar omgewoeld gazon.

Politie opgetrommeld

Ghislaine en haar echtgenoot belden dan maar de politie. "Omdat we niet wilden dat wij verantwoordelijk zouden gesteld worden als er morgen een ongeval gebeurt", luidt het. "Het varkentje durft ook al eens de straat oversteken. Vorige maand stopte er zelfs een automobilist die ons de levieten las dat we onze dieren niet op straat mochten laten lopen. Maar dit is ons dier helemaal niet."


Ook de dienst Dierenwelzijn is op de hoogte. "Burgemeester Walter De Donder woont enkele huizen verderop. Hij liet al een veearts komen om het dier te vangen. De veearts plaatste netten om hem tegen te houden, maar dat varkentje maakt gewoon een ommetje zodat hij niet in de netten terechtkomt. We hebben ook al een kooi laten plaatsen om hem in de val te lokken", vervolgt Ghislaine. In die kooi leggen we boterhammetjes en appels. Normaal gezien klapt de kooi dicht als het varken op de houten voederplank staat, maar dat diertje is ongelooflijk slim. We hebben al gezien dat hij zich op zijn buik legt en met zijn pootjes de boterhammen van de plank veegt zodat de val niet dichtklapt."


Ghislaine is ten einde raad. "Ik wil gewoon een goede oplossing voor dat beestje. Hij kan hier niet blijven rondlopen, straks wordt hij nog doodgereden door een auto."


Schepen voor Dierenwelzijn Belinda Everaert (N-VA) hoopt dat het zwijntje snel gevangen wordt en een veiliger onderkomen krijgt. "De veearts ging al twee keer langs maar zonder succes", zegt ze. "We gaan nu een nieuwe val bij de buren plaatsen. De veearts gaat er vanuit dat hij het zwijn volgende week te pakken krijgt. Bij een dierenvriend, die ook hangbuikzwijntjes heeft, werd al een opvangplaats gevonden."

Met enkele appels en brood probeert men het zwijntje in de val te lokken, voorlopig zonder succes.
Mozkito Met enkele appels en brood probeert men het zwijntje in de val te lokken, voorlopig zonder succes.