Fusie met Liedekerke blijft heet hangijzer

De gemeenschappelijke grens tussen Affligem en Liedekerke bedraagt slechts 300 meter. Te weinig voor een fusie?
Mozkito De gemeenschappelijke grens tussen Affligem en Liedekerke bedraagt slechts 300 meter. Te weinig voor een fusie?
Een mogelijke fusie met buurgemeente Liedekerke beroert de geesten in Affligem. De twee gemeenten zochten al toenadering met het gezamenlijke kunstproject 'Goede Geburen'. N-VA en Open VLD vrezen dat burgemeester De Donder zo'n fusie wil doorvoeren.

Komt er een fusie of niet? "Als ik mijn hart volg, dan blijft Affligem bestaan zoals het nu is", garandeert burgemeester Walter De Donder. "Maar we moeten ook voorbereid zijn voor het geval de regering ons een fusie oplegt. In dat geval moet je gaan voor de best mogelijke fusie. In dat geval kies ik voor een fusie met de gemeenten van de politiezone TARL, dat wil zeggen met Ternat, Roosdaal en Liedekerke. We hebben al zo veel samenwerkingsverbanden met die gemeenten. En als je fusioneert, kies je ook best voor een gelijkwaardige partner. Ik heb geen zin om wijk 87 van een grote stad als Aalst te worden."


"Als het ooit tot een fusie komt, dan moet je er vooral voor zorgen dat de inwoners daar geen hinder van ondervinden", vervolgt de burgemeester. "Je moet in zo'n geval het gemeentehuis in elke gemeente openhouden en de dienstverlening mag nooit in gedrang komen."


Lijsttrekker Belinda Everaert van N-VA ziet het nut van een fusie niet. "De burgemeester gaf al vaker aan dat hij voorstander is van een fusie met de TARL-gemeenten maar Roosdaal en Ternat lieten al weten niet geïnteresseerd te zijn. Dus blijft alleen Liedekerke over", luidt het.


"En dat is nu net de gemeente waarmee we de kortste grens hebben, ongeveer 300 meter. Bovendien nemen we dan ook de hogere schuldenlast van Liedekerke mee over en de hogere gemeentebelastingen. Daar passen we voor. Als we de financiële en sociologische gegevens naast elkaar leggen, dan is het water tussen Affligem en Liedekerke gewoon te diep."


N-VA wil daarom alles houden zoals het is. Volgens Tim Herzeel van Open Vld is een fusie ook geen noodzaak. "Grotere gemeenten zijn niet altijd financieel gezonder", klinkt het. "Een fusie met alleen Liedekerke, enkel en alleen uit vrees om bij een groter geheel als Aalst gevoegd te worden, is geen goed fundament. Maar zo'n fusie is nog niet voor morgen. Als het zo ver komt, zal ook het Vlaams parlement zich roeren en zullen we over de partijgrenzen tot een politieke consensus moeten komen." (WDS)