Essene-centrum bang voor forse uitbreiding De Montil

Villa Wambacq in Essene wordt verbouwd tot een hotel voor congrescentrum De Montil.
Mozkito Villa Wambacq in Essene wordt verbouwd tot een hotel voor congrescentrum De Montil.
De inwoners van Essene-centrum maken zich ernstig zorgen over de aangevraagde uitbreiding van De Montil. Ze vrezen dat het bekende congrescentrum straks even groot wordt als de Oktoberhallen in Wieze. Maar volgens burgemeester Walter De Donder is die vrees onterecht.

Het openbaar onderzoek voor het ruimtelijk uitvoeringsplan De Montil is geopend en meteen blijkt dat heel wat inwoners van Essene bang zijn voor de mogelijke impact op het dorpscentrum. Donderdagavond werd al een actiecomité boven de doopvont gehouden. "Als het congrescentrum zwaar uitbreidt, dan zal het groene en landelijke karakter van ons dorp aangetast worden", klinkt het in een korte mededeling. "Volgens de huidige plannen zal het aantal parkeerplaatsen in de buurt opgetrokken worden tot 1.200. Dat kan het dorp niet aan. De verkeersdrukte in Essene is nu al enorm. Wij vrezen een doemscenario waarbij we een soort tweede Oktoberhallen naast de deur zullen krijgen."

Ook zorgen om Villa Wambacq

De buurt maakt zich ook zorgen over de toekomstplannen voor Villa Wambacq, in de Fooststraat. De statige — maar ook leegstaande — woning is al enkele jaren eigendom van De Montil, en de zaakvoerders willen er een hotel van maken. "De lopende procedures zitten in een vergevorderd stadium", klinkt het bij de omwonenden. "Enkel de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening moet nog advies uitbrengen, en dan is het aan de gemeenteraad om te beslissen."

Burgemeester Walter De Donder begrijpt de commotie, maar volgens hem is er geen reden tot paniek. "Het klopt dat in de huidige plannen Villa Wambacq verbouwd wordt tot hotel", zegt hij. "Maar ook hier moeten de initiatiefnemers zich houden aan ons ruimtelijk structuurplan. De villa mag alleen aan de achterzijde uitgebreid worden, zodat het oorspronkelijke dorpsgezicht bewaard blijft. En die uitbreiding moet ook beperkt blijven. Zo mogen er in de tuin geen bijgebouwen komen. Alleen een parking voor de hotelklanten is toegelaten."

Ondergrondse parking

Volgens De Donder zijn er wel plannen om de huidige parking van De Montil, op de hoek van de Moortelstraat en de Ternatsestraat, ondergronds fors uit te bouwen. "In het dossier dat nu voorligt, is er sprake van een ondergrondse parking met 450 extra plaatsen. Afhankelijk van het aantal verdiepingen kan dat nog schommelen. Maar ook hierover hoeven de buren zich geen zorgen te maken. De Montil zal alleen de kans krijgen op een lichte uitbreiding."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.