Zwarte dag voor cannabismilieu

POLITIE DOEKT DRIE PLANTAGES OP EN ARRESTEERT 17 PERSONEN

De kippenstal waar vrijdagmiddag de cannabisplantage in Essen werd opgedoekt.
Foto Toon Verheijen De kippenstal waar vrijdagmiddag de cannabisplantage in Essen werd opgedoekt.
Het gerecht heeft vrijdag het cannabismilieu in de Antwerpse binnenstad een zware klap toegebracht. Drie plantages werden opgedoekt en zeventien personen werden gearresteerd. Een growshop in de Onderwijsstraat moest de deuren sluiten. In een voormalige kippenkwekerij in Essen werd ook nog een plantage opgedoekt.

Het gerecht in Antwerpen startte enkele maanden geleden al met een onderzoek in het kader van een drugsnetwerk dat speurders op het spoor waren gekomen. Vrijdagochtend was het D-day en werd er op een twintigtal adressen binnengevallen. Vier van de invallen werden bijgestaan door het snelleresponsteam. "Op vijf adressen op het Kiel, Wilrijk en Borgerhout werden kleine cannabisplantages ontdekt", zegt Kristof Aerts, woordvoerder van het parket in Antwerpen. "Enkele plantages waren nog in opbouw en dus niet operationeel. Alles samen ging het om een kleine 1.700 planten. Tijdens de huiszoekingen werden ook zeventien personen opgepakt, waarvan er dertien zijn aangehouden." Naast de plantages werd er ook nog een growshop gesloten in de Onderwijsstraat. Er werden ook zes auto's, bijna twee kilogram marihuana en 80.000 euro cash in beslag genomen.

Kippenkwekerij

Los van de grote actie in Antwerpen, werd vrijdagnamiddag een cannabisplantage opgedoekt na doorgedreven onderzoek van de lokale recherche van de politiezone Grens. In een voormalige kippenkwekerij werden zo'n 1.200 planten opgedoekt in de stal. "We hebben een 56-jarige man en een 54-jarige vrouw opgepakt", zegt Patrick Desmedt, woordvoerder van de politiezone Grens. "Het gaat om de bewoners van het pand. Er was nog een derde persoon aanwezig, maar die leek niets met de zaak te maken te hebben." Verder onderzoek zal nu moeten duidelijk maken in wiens opdracht de wiet geteeld werd, of dat ze het voor eigen opbrengst deden.


In het arrondissement Antwerpen werden de voorbije maanden nog verschillende cannabisplantages opgedoekt. Zo werd er in een magazijn aan de Hardenvoort in Antwerpen een kwekerij aangetroffen met 2.742 planten. Daar loopt het onderzoek naar mogelijke verdachten nog. Begin augustus werd dan weer een plantage opgedoekt aan de Industrieweg in Aartselaar met zo'n 3.000 planten. Nog in de politiezone Grens werd een plantage met zo'n 1.040 planten opgedoekt aan de Muntweg in Loenhout. Die plantage was volop in uitbreiding, want er stond een tweede plantage van 1.040 klaar om opgestart te worden. Eerder deze week vielen speurders dan weer binnen in de voormalige Opelgarage aan de Antwerpsestraat in Boom. Na de vondst van ongeveer 3.000 planten is er een gerechtelijk onderzoek gestart. Alles samen goed dus voor ruim 10.000 cannabisplanten die niet tot bij de eindgebruiker geraakten.