Weyts pakt zwarte punten A12 en N171 aan

De zwarte kruispunten op de A12 worden eindelijk weggewerkt en de N171 tussen Rumst en Kontich wordt doorgetrokken. Dat blijkt uit de meerjarenplanning voor openbare werken die Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) gisteren heeft bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat de A12 verkeersveiliger wordt ingericht en wordt omgevormd tot een primaire weg tussen Antwerpen en Boom. Weyts voorziet 150.000 euro voor een voorbereidende studie, die moet resulteren in een omvorming van de A12 en een wegwerking va de zwarte kruispunten. Bovendien wordt de A12 ingericht als een tolweg, waar een slimme kilometerheffing geldt voor vrachtwagens. De opbrengst van de kilometerheffing wil Weyts investeren in de wegen waar zo'n tol geldt, zoals dus de A12.


Ook op de agenda staat de doortrekking van de N171, de missing link tussen Rumst en Kontich. De komende twee jaar worden daarvoor nog de laatste onteigeningsprocedures afgewerkt en in 2018 gaat de schop in de grond. Weyts voorziet 7,5 miljoen euro voor de werken zelf en 500.000 euro voor de nutsleidingen.

Eindelijk schot in zaak

Ten slotte is er een groot rioleringsproject gepland aan de oostkant van de N177, tussen Wilrijk en de Leugstraat in Aartselaar. Daarna wordt er een nieuw en ruim fietspad aangelegd, dat als dubbelrichtingsfietspad wordt ingericht. De werken zijn gepland in 2017, maar indien mogelijk zal de uitvoering ervan al in 2016 beginnen.


"Dit zijn stuk voor stuk zeer belangrijke projecten voor Aartselaar", reageert schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Bart Lambrecht (N-VA). "De doortrekking van de N171 is voor Aartselaar echt cruciaal. Zodra die er ligt, worden onze Pierstraat en Reetsesteenweg veel verkeersluwer. We kunnen dan werk maken van een heraanleg van die wegen."


"We zijn al meer dan een decennium vragende partij voor deze investeringen", zegt burgemeester Sophie De Wit (N-VA). "Nu komt er eindelijk schot in de zaak. We gaan de dossiers zeker blijven opvolgen om ervoor te zorgen dat de beloofde investeringen daadwerkelijk worden uitgevoerd." (BCOR)