Vijf jaar celstraf geëist voor drie als kok verklede overvallers

TRIO BEROOFDE PERSONEEL VAN BEDRIJF J&M CATERING

De correctionele rechtbank in Antwerpen behandelde de overval op cateringbedrijf J&M Catering in Aartselaar uit 2015. Drie daders bedreigden op klaarlichte het personeel en carjackten een VW Golf van een personeelslid. In totaal staan vier beklaagden uit het Brusselse terecht. De aanklager heeft gevangenisstraffen tot vijf jaar gevraagd.

Drie mannen drongen op 13 februari 2015 het bedrijf binnen via de garage. De onderneming was toen aan de Industrieweg in Aartselaar gevestigd. "De daders hadden hun gezicht verstopt onder nylonkousen", legt de aanklager uit. "En ze droegen koksvesten om voor verwarring te zorgen."


Het aanwezige personeel moest onder bedreiging van een vuurwapen naar een lokaal op de eerste verdieping gaan. Daar moesten de werknemers geld, gsm's en persoonlijke spullen afgeven, maar dan zijn de overvallers plots zonder buit gevlucht. "Op de parking hebben ze een ander persoonslid bedreigd en de overvallers gingen er vandoor in zijn VW Golf", zegt de aanklager.

Twee vluchtwagens

De gestolen auto is gedumpt aan de Boomsesteenweg en via het trackingssysteem teruggevonden. Aan de Jan Blockxlaan in Aartselaar stapten de overvallers even later over in twee klaarstaande vluchtwagens: een VW Polo en een Renault Twingo. Alerte getuigen meldden dat aan de politie en konden de nummerplaten of grote delen van de nummerplaten doorspelen. Met de hulp van die informatie kwamen de speurders uit bij Salvatore B. Hij verklaarde dat hij zijn auto had uitgeleend aan Mohamed Y., op vraag van Ilyas S. (27) uit Brussel. De andere wagen was van Chantale K. (52) uit Sint-Joost-ten-Node. Haar minderjarige dochter had toen een relatie met Mohamed Y. De vrouw verklaarde dat ze een vriend van haar minderjarige dochter had opgepikt en een lift naar Brussel had gegeven. Van een overval wist ze naar eigen zeggen niets. "Salvatore B. wist waarvoor de auto gebruikt zou worden", vond de aanklager.

Tipgevers binnen bedrijf

Mohamed Y. zou getipt zijn geweest door twee werknemers die in het zwart werkten en die wisten dat er veel cash geld zou liggen. De man, die een strafverleden heeft, kon nooit gevat worden. Ook Salvatore B. stuurde zijn kat naar de rechtbank. Hij riskeert vijf jaar cel, Ilyas S. en Chantale K. vier jaar en Salvatore B. drie jaar. De advocaten van Ilyas S. en Chantale K. pleitten de vrijspraak.


De uitspraak volgt op 24 oktober.