Protime zet paviljoen voor 160.000 bijen

Nieuwsgierigen konden gisteren een kijkje nemen aan het bijenpaviljoen van Protime.
Nieuwsgierigen konden gisteren een kijkje nemen aan het bijenpaviljoen van Protime.
Het Aartselaarse bedrijf Protime, marktleider op het gebied van tijdsregistratie en personeelsplanning, heeft op zijn bedrijventerrein een bijenpaviljoen laten bouwen. Liefst 160.000 bijen kunnen daar naar hartenlust komen zwermen.

"We beschikken hier over een grasveld waar we voordien weinig mee deden", zegt CEO Peter


s' Jongers. "Het leek ons leuk om er een bijenpaviljoen met een bloemenweide te realiseren. Met dit project willen we ons steentje bijdragen aan de bij als bestuiver. De laatste decennia verloren we namelijk al meer dan dertig procent van alle flora en fauna. Het uitsterven van de bij is één van de belangrijkste redenen van die terugval. We zijn in dit bedrijf met tijd bezig en dit is een mooie gelegenheid om tijd te investeren in het milieu."


Met de steun van de imkerij Miellerie kwam een heus bijenpaviljoen tot stand. Het bestaat uit vier bijenkasten van telkens 40.000 bijen, dus goed voor 160.000 bijen in totaal. Naast het paviljoen werd een gemengde bloemenweide aangelegd, zodat de bijtjes goed kunnen gedijen.


"Tussen april en september kan je maar beter om de tien dagen in het paviljoen langsgaan om te kijken hoe de bijtjes het stellen. Dat is een taak die wij graag voor onze rekening zullen nemen", aldus de imkers van Miellerie.


Gisteren werd het bijenpaviljoen officieel geopend, in het bijzijn van schepen van Lokale Economie Mark Vanhecke (N-VA) en schepen van Milieu René Lauwers (Groen). Na de opening kon er meteen al geproefd worden van de honing die de imkers uit de bijenkast hadden weten te vergaren. "De honing komt sowieso op een goede plaats terecht", verzekert


s' Jongers. "Zo willen we de honing onder meer gebruiken ten voordele van de vzw Sogeha. Dat is een Gents project dat vakantiekampen organiseert voor kansarme kinderen."