Wens pastoor De Vroey komt uit

OORLOGSBOEK OPNIEUW UITGEGEVEN NA DOOD VAN AUTEUR

Johan Noppen en Berten Steenwegen brengen ook een fotodichtboek op de markt.
GMA Johan Noppen en Berten Steenwegen brengen ook een fotodichtboek op de markt.
De laatste wens van de overleden Aarschotse priester Jozef De Vroey gaat in vervulling. De Vroey schreef in de jaren zestig het verhaal van zijn vader, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd doodgeschoten. De Vroey liet in zijn testament opnemen dat hij wilde dat het boek opnieuw zou worden uitgegeven.

Het is Johan Noppen uit Aarschot die de laatste wens van Jozef De Vroey inwilligt. "Mijn vader kende de overleden priester goed", zegt Noppen. "Vlak voor zijn overlijden stopte De Vroey hem een velletje papier toe. Zijn testament, bleek later. Daarin stond dat De Vroey wilde dat zijn boek, dat hij in het begin van de jaren zestig schreef, opnieuw zou worden uitgegeven.

Getekend door verlies

De vader van Jozef De Vroey werd doodgeschoten tijdens de Eerste Wereldoorlog, als vergelding voor de moord op de Duitse kolonel Stenger. Op woensdag 19 augustus 1914 doorboorde een kogel het medaillon van het Heilig Hart, dat hij om zijn hals droeg. Dat medaillon werd ook samen met hem begraven. Jozef De Vroey was amper drie jaar toen zijn vader overleed, maar was getekend door het verlies. Jarenlang maakte hij tekeningen waarin zijn haat ten opzichte van de Duitsers centraal stond. Zeven jaar na de dood van zijn vader, verloor hij ook zijn moeder. De toen 10-jarige Jozef werd verder opgevoed door de familie Noppen.


Het is nu Johan Noppen die ervoor zorgt dat het boek dat Jozef De Vroey over de dood van zijn vader schreef, opnieuw uitgegeven wordt. Ook de andere wens uit het testament van De Vroey worden ingewilligd. Zo zullen de leerlingen van het Damiaaninstituut 173 houten planken maken. "Het was Jozefs wens om op elke plaats waar een dode gevallen was, een kruis te plaatsen", zegt Johan Noppen. "Wij hebben geopteerd voor planken met gschilderde schoenen erop. De leerlingen zullen die maken. Er zijn zowel plankjes met kinderschoenen als schoenen voor volwassenen. Ook de naam van het slachtoffer komt op de plank. Op die manier willen we alle doden herdenken. Bij ons in de Leenstraat werden 75 mensen gedood tijdens de oorlog. Wel: hier zullen dus 75 plankjes komen."

Fotodichtboek

Naast de heruitgave van 'Woensdag 19 augustus 1914' maakte Johan Noppen ook een fotodichtboek over de Eerste Wereldoorlog, samen met fotograaf Berten Steenwegen: 'Waarom, Why, Pourquoi en Warum?' "Voor dit boek zijn we vier dagen lang van Ramskapelle, in de Polders, naar Bei Zur Sonne getrokken', zegt Noppen. "Langs deze weg zijn duizenden doden gevallen. Belgische en Nederlandse dichters maakten een gedicht dat bij de foto past. Onder hen onder meer Geert Van Istendael, Peter Holvoet Hanssen en Pjeroo Roobjee. In augustus worden de foto's ook tentoongesteld in een leegstaand pand in de Leuvensestraat in Aarschot."