Water te warm: zwembad dicht

NA WEEK ELLENDE OORZAAK TEMPERATUURSSCHOMMELINGEN ONTDEKT

Geen zwemmers toegelaten in het groot bad zaterdagvoormiddag.
Foto Bollen Geen zwemmers toegelaten in het groot bad zaterdagvoormiddag.
Wie zaterdagvoormiddag een duik wou nemen in het stedelijk zwembad van Aarschot op de Demervallei, was eraan voor de moeite. Het zwembad was uitzonderlijk gesloten. Door een defect aan de installatie was de temperatuur van het water opgelopen tot 34 graden in plaats van de gebruikelijke 29 graden. Vandaag zou alles definitief opgelost moeten zijn.

De problemen met de temperatuur van het water kwamen er niet van de ene op de andere dag. Al een hele week waren er schommelingen in de temperatuur van het water in het groot bad.

"Tijdens een competitiewedstrijd vorige week zaterdag merkten we op dat het water ietsje frisser was dan de gebruikelijke 29 graden", vertelt zwembadbeheerder Jean Elsen. "Op zich niet zo erg voor een competitie die het graag fris hebben. Maandagavond was de temperatuur van het water al gezakt tot 26 graden. Te koud voor de zwemschool die toen op bezoek was. We hebben toen verwarmingsinstallateur Veolia gebeld. Zij stelden een drukverlies vast. Dat wijst op een lek. De druk werd weer op peil gebracht en dinsdagochtend was de temperatuur alweer een graadje gestegen."

Het zwembadwater op de juiste temperatuur houden is geen sinecure. Het groot bad bevat immers duizend kubieke meter water, oftewel een miljoen liter water.

Panne

"In de loop van de namiddag en avond begon de temperatuur weer te zakken", vertelt Jean. "De onderhoudsfirma werd er opnieuw bijgehaald. Zij stelden een panne vast in de computersturing van de automatische verwarming van het groot bad. Opnieuw werd de druk op peil gebracht en werd de verwarming ingesteld op 'handmatig'. Woensdag leek alles normaal tot 's avonds de temperatuur weer steeg. De dag nadien was het water te warm. Daarop hebben we aan Veolia gevraagd om weer over te schakelen op automatische verwarming in de hoop dat de temperatuur zou zakken. Maar vrijdagochtend was het water nog altijd te warm, waardoor de techniekers weer ter plaatse kwamen. Behalve de panne in de computersturing voor de automatische verwarming werd toen ook het lek in de kruipkelder gevonden, alsook een defect aan een driewegkraan. De temperatuur was intussen gestegen tot 35 graden. We hebben de verwarming dan stilgelegd, maar zaterdagochtend was het nog altijd 34 graden warm."


De onderhoudsfirma heeft de grote filters gespoeld en in de bufferbak van het groot bad koud kraantjeswater toegevoegd. Tegen de middag was het water nog 31 graden warm.

Vandaag opgelost

"Nog steeds te warm om te trainen, maar recreatief zwemmen kon wel. Daarom werd het zwembad in de namiddag weer voor het publiek opengesteld", zegt Jean. De nodige herstellingen werden uitgevoerd. In principe zou vandaag alles definitief opgelost moeten zijn.