Veilig naar school langs 'Muizenpaadje'

HERSELTSESTEENWEG VOLLEDIG AFGESLOTEN VOOR WEGENWERKEN

De kinderen vinden een wandeling langs het muizenpaadje helemaal top.
Foto Tom Van De Weyer De kinderen vinden een wandeling langs het muizenpaadje helemaal top.
Basisschool De Hoogvlieger heeft een groene doorsteek gevonden voor haar leerlingen, nu de Herseltsesteenweg open ligt voor grote herinrichtingswerken. De trage weg naast de school is omgedoopt tot het 'muizenpaadje', waarlangs de kinderen naar de Gijmelstraat kunnen wandelen, waar de ouders hen ophalen. "Het is een mooie wandeling. Ook na de wegenwerken willen we het paadje blijven gebruiken", zegt de directrice.

De tweede fase van de wegenwerken aan de Herseltsesteenweg zijn gestart midden augustus. Vanaf de Albert Heijn tot aan het kerkhof wordt de baan opgebroken om riolering, wegdek, verlichting en fietspaden aan te leggen. "Voor onze school zijn de riolen al aangesloten", zegt directeur Anouk Cleeremans. "De werken vorderen goed, al kunnen auto's onze school en kinderopvang Ukkepuk niet meer bereiken tot eind dit jaar. De steenweg is volledig afgesloten voor verkeer. Het dreigde hier een heksenketel te worden op de eerste schooldag."


Schepen van Openbare werken Christel Verlinden (Open Vld) bedacht een alternatieve route om kinderen van en naar de school te krijgen. "Langs de school loopt een pad dat enkel toegankelijk is voor wandelaars en fietsers. Het geeft uit op de Gijmelstraat achter de school, die tijdelijk kan dienen als kiss & ride-zone. We brengen er ook signalisatie aan dat er fietsers op de baan zijn. Ouders zetten er hun kinderen af en ze wandelen dan te voet naar de school."


Ook voor het personeel van de school en kinderopvang Ukkepuk heeft de stad een weg vrijgemaakt om op de parking te geraken. "We hebben een stuk groene berm gesnoeid en verhard, zodat auto's via de Lindenkensstraat op de parking van de school geraken", zegt Verlinden.

Versierd met muizen

Vanaf de eerste schooldag wordt de doorsteek al druk gebruikt. "We noemen het het 'muizenpaadje', omdat we op de eerste schooldag het gebouw hadden versierd met muizen. Niemand mag zich in onze school een grijze muis voelen", zegt Cleeremans. "We maken rijtjes met kinderen die onder begeleiding de wandeling van zo'n halve kilometer maken. Langs het pad staan er drie opzichters en er zijn wegwijzers neergezet met afbeeldingen van muizen. Verloren lopen kan dus niet."


De wegenwerken ter hoogte van De Hoogvlieger zouden ten vroegste rond Kerstmis klaar zijn. Het muizenpaadje krijgt in elk geval een herwaardering. "We plannen er een ondergrond van fijn grind aan te leggen, paaltjes met fluoriserende verf en eventueel verlichting, zodat het permanent kan gebruikt worden", zegt Verlinden. "Het is een mooiere en veiligere manier om naar school te komen dan de drukke steenweg."