Schepen nam in september ontslag, maar krijgt nog steeds 4.100 euro per maand

Door onduidelijke wetgeving ontvangt Christel Verlinden nog altijd brutoloon van destijds

Ex-schepen Christel Verlinden bleek in november en december nog te zijn uitbetaald door de stad.
Bollen Ex-schepen Christel Verlinden bleek in november en december nog te zijn uitbetaald door de stad.
Christel Verlinden (Open VLD) nam in september met onmiddellijke ingang ontslag als schepen in Aarschot nadat aan het licht kwam dat zij examenvragen had doorgespeeld aan een stadsmedewerker. Nu blijkt echter dat ze nog steeds betaald wordt voor haar ambt: een brutoloon van 4.100 euro. Groen reageert gedegouteerd. 

“Ik doe afstand van mijn schepenmandaat en zal ook geen kandidaat zijn bij de verkiezingen in oktober. Ik sta ter beschikking van alle instanties die vragen zouden hebben. Ik zal ook meewerken aan het wegwerken van alle laakbare praktijken die in deze stad helaas de regel zijn en hoop dat met deze stap Aarschot zal krijgen wat het verdient: een ander, beter bestuur voor alle inwoners”, klonk het na de frauduleuze praktijken met de examenvragen.

Op vraag van Groen Aarschot kwam aan het licht dat ex-schepen Verlinden nu ook nog steeds betaald wordt voor haar ambt, ondanks het gekende ontslag dat werd aangekondigd op basis van een fraudezaak. Sinds dit ontslag woonde de schepen geen vergaderingen van het schepencollege meer bij en werden al haar bevoegdheden overgedragen aan collega-schepenen. Desondanks kost dit de stad maandelijks een brutoloon van ongeveer 4.100 euro. Volgens de letter van de wet kan dit omdat er geen opvolger werd aangeduid, maar Groen Aarschot heeft hier grote ethische vragen bij. Open VLD (inclusief toekomstig burgemeester Rutten) en het voltallige stadsbestuur bleken hiervan op de hoogte. Desondanks werd er niet ingegrepen of gecommuniceerd. Het bleef ook akelig stil op de banken van de toekomstige coalitiepartners. Verlinden had deze situatie zelf kunnen voorkomen door haar ontslag als gemeenteraadslid in te dienen” aldus Groen. De partij vraagt aan de betrokken personen een duidelijk initiatief te nemen om alsnog af te zien van het loon sinds september 2018 of het te schenken aan een goed doel tijdens deze “Warmste Week”.

Wetgeving niet duidelijk

“Navraag leert dat Christel Verlinden na haar ontslag geen loon heeft gekregen in oktober”, aldus schepen Gwendolyn Rutten (Open Vld). “ In november en december heeft de administratie dit toch uitbetaald omdat de wetgeving blijkbaar niet duidelijk was. Ik was hier tot maandag niet van op de hoogte. Mevrouw Verlinden heeft me ondertussen laten weten dat ze een tijd geleden al navraag heeft gedaan omdat ze dit zelf ook bijzonder vreemd vond. Er is nog steeds geen duidelijkheid over wat de wettelijke regeling precies is.”

AARSCHOT-Volgens Gwendolyn Rutten heeft mevrouw Verlinden van niemand lessen te krijgen
Bollen AARSCHOT-Volgens Gwendolyn Rutten heeft mevrouw Verlinden van niemand lessen te krijgen

“Los van de weg, is er echter ook de deontologie”, voegt ze eraan toe. “Vanuit de stad wachten we af wat de wet voorschrijft. Als mevrouw Verlinden hier geen recht op heeft, zal ze dit terugstorten aan de stad. Als ze er wel recht op heeft, is het aan mevrouw Verlinden om te beslissen wat ze ermee doet. In dat geval heeft ze van niemand lessen te krijgen en zal ze, zoals we haar kennen, een goed doel in Aarschot kiezen om het geld aan weg te schenken.”
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Ysebaert

  De wetgeving is nooit duidelijk als het politici betreft. Voor de modale burger is de wetgeving zo klaar als een klontje.

 • Hugo Peeters

  En dan verschieten ze er van dat ze de begroting niet rond krijgen, hoeveel van die ambtenaren ontvangen onterecht teveel?

 • Karel Vandenabeele

  Er komt een tijd ,en het broed ...

 • Georges Vande Velde

  Heiliger of de paus dat zijn alle politic en vooral als het over centen gaat. Zeer eenvoudig met andermans geld “ uitdelen” Ik walg van de politiek !

 • William Inghels

  Dat is ook een hongerloon in vergelijking met hetgeen andere politici ontvangen.