Opperhandelaar is niet meer

HARRY HEYLEN VAN HAUTE COUTURE HARRY OP 78-JARIGE LEEFTIJD OVERLEDEN

Wijlen Harry Heylen in zijn zaak 'Haute Couture Harry' voor bruids- en ceremoniekledij.
Foto Baert Wijlen Harry Heylen in zijn zaak 'Haute Couture Harry' voor bruids- en ceremoniekledij.
Harry Heylen, zaakvoerder van Haute Couture Harry, is zondag op 78-jarige leeftijd overleden in Leuven. Hij was al een tijdje ziek. De man is enorm gekend door zijn winkel voor bruids- en ceremoniekledij. "Zolang ik me kan herinneren, bestond Haute Couture Harry in Aarschot", zegt voorzitter Lily Schrijvers van het handelaarsverbond HAVA. "Die winkel is een monument!"

Pieter Van Kerckhoven, het vroegere Aarschotse gemeenteraadslid dat nu in Parijs woont, kende Harry goed. "Twee weken geleden heb ik hem een laatste keer bezocht", zegt hij. "Hij was blij om me te zien. Toen zag hij er al erg vermagerd uit. De laatste tijd was hij depressief door eenzaamheid. De man was erg wantrouwig. Hij was heel rijk en had vaak de indruk dat mensen alleen contact met hem wilden voor zijn fortuin. Afgelopen zomer had hij een bronchitis opgelopen. Daarna is hij niet meer hersteld."


Van Kerckhoven was er vroeger kind aan huis. "Hij ontving me altijd als een prins", lacht hij. "Als ik even dag kwam zeggen, moesten de 'maskes' (de diensters van de winkel, n.v.d.r.) flantaart en pain à la Grecque gaan halen. Harry ging nooit de trap op. Hij gebruikte altijd de lift. Maar hij ging wel de trap af, zoals de sterren dat doen."


Harry reed met een witte Mercedes S-klasse tijdens de winter en een Mercedes cabrio tijdens de zomer. "Hij leefde nog in de jaren vijftig", weet Pieter. "Hij was enig kind en had het moeilijk met zijn vader die homofoob was. Jarenlang wilde zijn vader niet met Harry aan tafel zitten. Wanneer zijn ouders naar hun villa in Nice waren, vierde hun zoon feest in Aarschot. Hij liet de 'Brusselse janetten' met pruiken en kleding van de etalagepoppen door de zaak lopen en de champagne vloeide."

Dandy

Harry won in de jaren zestig de eerste prijs van elegantste dandy met zijn jaguar. "Hij viel op viriele mannen met een snor en oorbelletje. Daarom zie je in de etalage ook dit soort mannen staan."


"In de etalage staat ook 'het blijterke', een kindje dat weent", zegt Lily Schrijvers. "Ook dat is enorm populair. De winkel van Harry is al jaren een vaste waarde in de stad. Ik sprong er regelmatig binnen om hem op de hoogte te houden van het reilen en zeilen binnen het handelaarsverbond."


"Haute Couture Harry was zijn tijd ver vooruit", gaat ze verder. "In een tijd dat er nog geen winkels bestonden voor bruidskleding, begon hij met zijn zaak en hij bouwde ze uit tot een succes." Wat ermee gaat gebeuren, is onbekend. Harry had geen familie meer. De uitvaart vindt op maandag 2 november om 10 uur plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot.