Nooit eerder zoveel 100-plussers

AARSCHOT TELT IN JANUARI MAAR LIEFST TIEN EEUWELINGEN

Mia Sante en Anna Van Brussel verblijven samen in rusthuis Sint-Rochus.
Foto Bollen Mia Sante en Anna Van Brussel verblijven samen in rusthuis Sint-Rochus.
Zit er iets in het water? Feit is dat er op dit moment negen eeuwelingen rondlopen in Groot-Aarschot. "Nooit waren het er zoveel", zegt schepen van Bevolking Steven Omblets (CD&V). En nummer tien volgt in januari 2015.

Fons Alaerts (101), Ludovica Bergen (101), Anna Delen (100), Irma Haesendonck (100), Maria Ponsaerts (100), Mia Sente (100), Maria Theys (103), Anna Van Brussel (101) en Maria Verbiest (100). Het lijstje honderdplussers in Groot-Aarschot wordt steeds langer. "Het is natuurlijk een algemene tendens dat mensen ouder worden", zegt schepen Omblets. "Vroeger was iemand van tachtig jaar stokoud, vandaag zijn veel mensen van deze leeftijd nog erg actief. Voor onze stad is dit aantal eeuwelingen een unicum. Opvallend is ook dat het merendeel van de eeuwelingen de laatste veertien dagen van december jarig is. Blijkbaar hebben de personen, die in deze maand geboren zijn, een stapje voor qua gezondheid."


Heel wat 'kindjes' werden dus verwekt in het jaar dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. "Veel moeders moeten ongetwijfeld zwanger geweest zijn toen ze op de vlucht sloegen voor het geweld."

Oudste is 103

De oudste is Marie Theys. Op 12 december werd ze 103 jaar. De vrouw verblijft pas sinds een paar jaar in het woonzorgcentrum Voortberg in Testelt. Voordien woonde ze nog zelfstandig in Elsleuken (Langdorp). "Ik heb altijd hard gewerkt op het veld", zegt ze. "We hadden het niet makkelijk. Mijn vader stierf toen ik zeven was en ik was de oudste van vier kinderen."


"Dat hebben de eeuwelingen allemaal gemeen", gaat Omblets verder. "Ze hebben stuk voor stuk hard én lang gewerkt. Neem nu Fons Alaerts, de enige man in het gezelschap." Die had tot voor een paar jaar een fietsreparatie- en speelgoedwinkel in het dorp van Wolfsdonk. Pas op zijn 98ste ging hij met pensioen."


Bij de honderdjarigen van deze maand zijn ook twee vrouwen die al 101 geworden zijn. In januari verjaart de volgende in het rijtje. "In januari vieren we opnieuw een eeuwelinge", horen we in het rusthuis Sint-Jozef in Rillaar. In het Aarschotse rusthuis Sint-Rochus verblijven er ook drie eeuwelingen Mia Sente, Maria Verbiest en Anna Van Brussel. Het merendeel van hen is nog in een, al naargelang de leeftijd, uitstekende gezondheid.