LPW-Pools klimt uit dal na bedrijfsbrand

GUILLAUME DE TROOSTEMBERGH OPNIEUW OPTIMISTISCH OVER TOEKOMST

Zaakvoerder Guillaume De Troostembergh.
Bollen Zaakvoerder Guillaume De Troostembergh.
Zwembadfabrikant LPW klautert weer recht na de vernietigende brand van enkele maanden geleden. De productie is er opnieuw opgestart en binnenkort kunnen de eerste zwembaden verkocht worden. "We hopen tegen het einde van het jaar weer ons hele gamma te kunnen aanbieden", zegt zaakvoerder Guillaume De Troostembergh.

Op 19 mei sloeg het noodlot toe op het industrieterrein Nieuwland. Bij LPW Pools, een bedrijf dat composiet zwembaden maakt, heeft op die dag een uitslaande brand gewoed. De dikke zwarte rookpluim was van op kilometers afstand zichtbaar. Het gemeentelijk rampenplan werd in werking gesteld en alle omwonenden moesten ramen en deuren dicht houden. Ook een basis- en kleuterschooltje in de Gijmel werd voor de zekerheid ontruimd. Als bij wonder vielen er geen slachtoffers. Wel ging 30 procent van de gebouwen in de vlammen op, net de productiehal van de zwembaden.

Op 19 mei werd de productiehal vernield door een brand.
Bollen Op 19 mei werd de productiehal vernield door een brand.

Dé sterke speler

Een fikse domper dus voor het bedrijf dat in 1964 werd opgericht maar sinds de jaren 80 in handen kwam van de familie waar Guillaume De Troostembergh nu zaakvoerder van is. Al ruime tijd is het dé sterke speler op gebied van zwembaden, in België en in Europa, en al enkele jaren blijft de verkoop in stijgende lijn. Het bedrijf klimt niet enkel uit het dal (de 45-tal werknemers kon men aan de slag houden, op vier na waarvoor men een andere job zocht), maar klimt intussen verder. Niet enkel een speler in Europa, maar eentje over de hele wereld willen ze worden.

Vandaag is de loods afgebroken en komt een nieuwe stock- en afwerkingsruimte in de plaats.
Bollen Vandaag is de loods afgebroken en komt een nieuwe stock- en afwerkingsruimte in de plaats.

Onderzoek loopt nog

"Het was een zeer zwarte dag, die 19de mei. Gelukkig leverde brandweer met man en macht uitstekend werk, want het had nog anders kunnen uitdraaien", zegt Guillaume De Troostembergh. Over de oorzaak van de brand loopt nog steeds een onderzoek, maar vermoedelijk werd die accidenteel veroorzaakt door een foute manipulatie van een arbeider en zijn chemische producten ontvlamd. "De brand kwam net op het drukste moment van de zaak ooit. Gemiddeld produceren we ongeveer een 300-tal baden. Toen waren er 139 lopende bestellingen. De mallen om de baden te maken, gingen ook in rook op. Niet enkel het gebouw was weg, we konden ook geen enkel bad meer maken. Voor de lopende bestellingen boden we onze klanten drie mogelijkheden aan: annulatie van de bestelling (ongeveer drie procent koos deze optie), wachten op het najaar, want we hopen terug te kunnen produceren vanaf half september (70 procent) of een bad van dezelfde waarde van een concurrent waar we een akkoord mee sloten en ze dus nog deze zomer konden zwemmen (25 procent)."


"Intussen zijn we volop nieuwe mallen aan het laten maken. Per maand maken we er twee. Twaalf hebben we er te gaan, dus tegen het eind van het jaar kunnen we terug een heel gamma aanbieden."

Productie naar buitenland?

Op het huidige terrein is momenteel geen plaats om de mallen te maken, maar Guillaume sloot een akkoord met een bedrijf die de baden op de mallen van LPW zal maken. "De mogelijkheid is zelfs groot dat we hier op deze locatie geen baden meer gaan produceren: we hebben ook nog Covrex (bedrijf dat wereldwijd rolluiken-afdekking op maat van baden maakt) en beSteel (licht staalstructuur voor in de bouw). Beide bedrijven groeien nog steeds, mogelijk breiden we die hier wat uit en verplaatsen we de productie van de baden dus. Ook hebben we de mallen zo laten maken dat de baden stapelbaar zullen zijn. Veel interessanter voor transport dus. Tot nu toe moest dat één per één gebeuren en waren de transportkosten vrij duur. Dit maakt het dus mogelijk om dat gedeelte op een andere locatie onder te brengen. Mogelijk zelfs in het buitenland, zoals Amerika of Australië, waar men de kwalificaties heeft. Dat wil zeker niet zeggen dat we hier weg gaan, integendeel. Op termijn zullen de arbeidsplaatsen groeien, want hier gaan we de baden wel blijven assembleren en afwerken. Ook zullen we werken met een stock, wat tot nu toe onmogelijk was omdat we maar een capaciteit van een 350 à 400 per jaar hadden. Ook de stock van zal hier opgeslagen worden. We mikken er op dat we steeds 300 baden op stock gaan hebben, zo wordt de leveringstermijn ook korter."

2019

"Als we dan toch opnieuw moeten beginnen, zijn we beter dat we de zwaktes van voorheen uitschakelen. We willen er sterker dan voordien uitkomen. Tegen begin 2019 hopen we volledig operationeel te zijn", klinkt het optimistisch.