Licht op groen voor Laaksite

VIER VOETBALCLUBS WILLEN NIEUW SPORTDOMEIN GROTE LAAKWEG DELEN

Sporten op de Laaksite is weer een stapje dichterbij.
Foto Bollen Sporten op de Laaksite is weer een stapje dichterbij.
Al jaren wordt erover gepraat, maar nu is de knoop doorgehakt. Tegen 2019 komt er een groot sportdomein tussen de Grote Laakweg en de Herseltsesteenweg. De gemeente heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan klaar, waarin het terrein een herbestemming krijgt. SC Aarschot en nog drie andere voetbalclubs uit de deelgemeenten krijgen een plekje op de Laaksite.

Het terrein van vier hectare langs de spoorlijn kan eindelijk worden opgewaardeerd. En dat is nodig, want de plek staat al jaren bekend als ontmoetingsplaats voor hangjongeren en drugsgebruikers. "De gewestelijke inkleuring stond ontwikkeling van het terrein lange tijd in de weg, terwijl er net veel vraag is naar buitensport. Met de herbestemming tot recreatiezone wil Aarschot zijn verenigingen een mooie toekomst bieden", zegt burgemeester André Peeters (CD&V).

Rondvraag

Het schepencollege heeft gepolst naar de behoeften van alle sportverenigingen uit de buurt. "De Aarschotse Hondenliefhebbers zijn hier al actief. Dansclubs willen graag een zaal. De BMX-club vraagt een verhuis van het Schaluin naar de Laaksite. De omringende scholen SIBA, SIMA, het Atheneum en Damiaaninstituut komen hier voor de lessen lichamelijke opvoeding. Behalve de voetbalvelden zijn er geen degelijke terreinen voor hen. De uitbouw van de Laaksite geeft de kans om alle buitensporten van de stad te centraliseren", zegt sportschepen Geert Schellens (sp.a.) Zo komt er onder meer een Finse looppiste, fit-o-meter (hindernissenparcours red.), sportvelden in kunstgras, een overdekte speelruimte en speelterreinen. De bouw van een bijkomende sporthal wordt nog bestudeerd. Aan de randen komen twee parkeerzones met in totaal 300 tot 400 plaatsen. De eerste ligt achter de SIBA en SIMA en zal ook dienen als parking voor die scholen.

Vier voetbalclubs

Voetbalclub SC Aarschot heeft al meer dan dertig jaar haar thuisbasis langs de Grote Laakweg. Er zijn vijf hoofdterreinen en drie oefenveldjes voor jeugdspelers. De stad laat in het RUP de optie vrij om vernieuwde tribunes, kleedkamers en een kantine te bouwen. In de toekomst kunnen nog drie andere clubs uit de deelgemeenten er gebruik van maken. De stad is hierover in gesprek met VC Langdorp, Rillaar Sport en VC Wolfsdonk. "Als we onze jeugdspelers er laten trainen, delen we de kosten en de verhuur van terreinen", klinkt het. "Bovendien kunnen onze spelertjes in hun eigen gemeente trainen en hoeven ze niet uit te wijken", zegt Joachim Geysen van VC Wolfsdonk, dat 400 actieve spelers telt.


Het schepencollege bespreekt maandag de aanduiding van een ontwerper. De aanleg start in het najaar van 2018. Het RUP is tot en met 11 januari te bekijken op de dienst ruimtelijke ordening in het gemeentehuis.