Jaar cel voor getormenteerde deejay 30+Party

De getormenteerde dj die vorig jaar met een valse bommelding 1.200 feestvierders op straat zette tijdens de bekende 30+Party is veroordeeld tot een jaar cel. Wim V.B. kon het niet verkroppen dat hij niet meer gevraagd werd als dj op de fuif. Het bewuste telefoontje liet hij plegen door een depressieve kennis. Die laatste komt er vanaf met de opschorting.

De 36-jarige Wim V.B. uit Langdorp draaide tot 2011 zelf nog als dj op de bekende 30+Party in Aarschot. Na een hersenbloeding werd hij door de organisatie echter aan de kant geschoven. "Ik kan dat maar moeilijk verkroppen. Ik was op mijn teen getrapt", zou hij later verklaren. Na kleine sabotages op andere edities schakelde hij in februari een versnelling hoger.


In een telefoonwinkel in Heist-Op-Den-Berg kocht hij anoniem een simkaart, dacht hij. In werkelijkheid werd hij gefilmd door de bewakingscamera's, wat hem later de das zou omdoen. Op café in Aarschot vond hij een verre vriend - die op dat moment een moeilijke periode doormaakte - bereid om op 6 februari het bewuste telefoontje te plegen. De 54-jarige René G. uit Aarschot kreeg zijn instructies op een papiertje en voerde uit. Hij meldde aan de noodcentrale dat er om middernacht een bom zou exploderen in de stadsfeestzaal. Daarop werden om 23.30 uur twee uur lang 1.200 mensen van de 30+Party uit de stadsfeestzaal geëvacueerd en nog eens 200 mensen van een fuif in het naburige jeugdhuis De Klinker.

Straf met uitstel

"De gepleegde feiten hebben een grote materiële en morele schade veroorzaakt, waarbij in het kader van de periode van de terreuraanslagen grote maatregelen werden genomen om de veiligheid van de burgers te verzekeren", aldus de rechter. V.B. liep eerder al veroordelingen op voor onder meer mensensmokkel. De rechter veroordeelde hem nu tot een jaar cel met uitstel. Daarvoor moet hij wel een cursus 'dader in zicht' volgen en vast werk behouden. G., die het plan uitvoerde, komt er vanaf met een probatie-opschorting als hij zijn psycho-medische begeleiding verderzet. De vijftiger kan nog een blanco strafblad voorleggen en vergoedde ondertussen al de gedupeerden. In totaal moet er een kleine 20.000 euro betaald worden aan de organisaties en de stad Aarschot.


(KAR)