Het Hageland is klaar voor de winter

BANDENCENTRALES DRAAIEN OP VOLLE TOEREN OVERAL VOLDOENDE ZOUTVOORRAAD

In Boutersem reden de strooidiensten dinsdag al een eerste keer uit. Ook de andere Hagelandse gemeenten zijn klaar voor de winter.
Archieffoto Bollen In Boutersem reden de strooidiensten dinsdag al een eerste keer uit. Ook de andere Hagelandse gemeenten zijn klaar voor de winter.
De Hagelandse steden en gemeenten zijn klaar voor de winter. De voorraden strooizout zijn overal aangevuld en in Tienen hebben ze een nieuwe zout-strooier gekocht. Daarmee kan met zowel nat als droog zout gestrooid worden: een Hagelandse primeur. Deze week dwarrelden de eerste sneeuwvlokken al naar beneden en dat zorgde meteen voor een rush naar de bandencentrales. Daar komen ze handen tekort om winterbanden te installeren.

In Tienen hebben ze hun 25-jaar oude zoutstrooier vervangen door een nieuw exemplaar. "Daarmee kunnen we naargelang de weersomstandigheden kiezen voor droog of nat zout", zegt schepen van Openbare Werken Katrien Partyka (CD&V). "Bij zware sneeuwval is het aangewezen om met droog zout te strooien. Bij ijzel en aanvriezende mist biedt nat zout meer voordelen. Het natte zout wordt preventief gestrooid, voor het glad wordt. Het hecht zich meteen aan de weg en gaat zijn werk doen zodra er sneeuw valt of de weg aanvriest. Per strooibeurt is ook minder zout nodig om de wegen begaanbaar te houden, wat veel beter is voor het milieu."


Vanaf zondag zal het voertuig hoofdzakelijk in de buitengemeenten van ingezet worden. De technische dienst is voorbereid op een strenge winter en beschikt over een voorraad van honderd ton wegenzout.


Ook de stad Aarschot is voorbereid.

Driehonderd ton zout

"We hebben driehonderd ton zout in voorraad", zegt schepen van Openbare Werken Christel Verlinden (Open Vld). "Alle machines zijn opnieuw in orde gebracht. Er zijn drie vrachtwagens met strooibak en twee van deze vrachtwagens beschikken ook over een sneeuwruimer."


De stad Aarschot gaat ook prioritair strooien op het fietspad van Aarschot naar Herentals. Dat pad wordt veel gebruikt door fietsers, maar werd de voorbije jaren niet gestrooid. En dat zorgde voor flink wat wrevel bij de zwakke weggebruikers.


Ook de andere steden en gemeenten hebben voldoende strooizout in voorraad. Scherpenheuvel-Zichem heeft 250 ton strooizout liggen, Landen 170 ton en Glabbeek vijftig ton. In Boutersem is de strooidienst afgelopen dinsdag al uitgereden.

Winterbanden

"We hebben een beurtrol gemaakt van de medewerkers van de technische dienst om uit te rukken bij winterweer", zegt schepen van Openbare Werken Christine Dejaeger. De gemeente kan ook een landbouwer inzetten.


Ook de bandencentrales zitten tot over hun oren in het werk. "Het is verschrikkelijk druk", zegt Wim Willems van bandencentrale Lambrecht aan de Leuvensesteenweg in Diest. "Deze week is het nog drukker dan normaal. Wellicht omdat het dinsdag al een beetje gesneeuwd heeft. Veel mensen bellen om een afspraak te maken zodat ze kunnen langskomen om de banden te vervangen."