Gewicht verliezen onder hypnose

BINNENKIJKEN IN DE THERAPIERUIMTE VAN HYPNOTISEUR ROB DE GROOF

Rob De Groof brengt Linda onder hypnose en maant haar aan voortaan minder te eten.
Bollen Rob De Groof brengt Linda onder hypnose en maant haar aan voortaan minder te eten.
Hypnotiseur Rob De Groof uit Aarschot beweert dat hij je een maagring kan aanmeten, zonder operatie. Iemand onder hypose brengen, er indringend op inpraten en aanmanen minder te eten volstaat. Na enkele hypnosesessies gaan de 'cliënten' vanzelf minder eten waardoor ze gewicht verliest. Fronsen je wenkbrauwen? De onze ook, dus trokken we naar het Hypnosecentrum in Aarschot om Rob aan het werk te zien.

Linda kampt met overgewicht. Geen enkel dieet had het gewenste effect en haar gewicht maakt de artrose die ze heeft nog erger. Ze is aan haar derde hypnosesessie toe en die mogen we van haar bijwonen. "Maar zet mijn foto niet herkenbaar in de krant", vraagt ze. "Ik wil geen negatieve reacties. Ik heb al zo veel geprobeerd en ik wil nu niet te horen krijgen: 'Dat lukt toch niet!'"


Want dat het wél lukt met hypnose, daar is ze drie weken na de eerste sessie van overtuigd. "Ik ben zeven kilo kwijt op drie weken. Het is heel vreemd, maar ik eet gewoon minder. Na de eerste sessie merkte ik aanvankelijk niets. Maar 's avonds aan tafel heb ik mijn bestek neergelegd voor mijn bord leeg was. Dat heb ik nooit gekund en nu deed ik het vanzelf. Onbewust. Ik weet het, de eerste week lukt elk dieet en elke behandeling als je wilt vermageren. Maar dit voelt alsof het echt zal lukken."

Bollen

"Slaap!"

De hypnosesessie vindt plaats in het Hypnosecentrum in Aarschot. De therapieruimte is een eenvoudig lokaal met twee stoelen in, meer heeft Rob niet nodig. Geen hypnoseslinger, geen mysterie. En dan gaat het heel snel. "Leg jouw hand op de mijne", vraagt Rob. Hij trekt plots zijn hand weg en zegt "Slaap!", en Linda haar ogen gaan toe. Minder dan een seconde heeft Rob nodig om haar onder hypnose te brengen. Meteen begint hij indringend op haar in te praten. "Dieper, en dieper, en dieper. Concentreer je op mijn stem. En dieper, dieper. Alles wat ik zeg dat je ziet, zie je. Alles wat ik zeg dat je hoort, hoor je. Alles wat ik zeg dat je voel, voel je. Ik tel tot drie en je doet je ogen open. En dan weer toe. Een, twee, drie."


Zo gaat het nog een tijdje door, tot Rob zeker is dat Linda diep genoeg onder hypnose is. Dan maakt hij haar - of haar onderbewuste - duidelijk dat ze minder moet eten. "Drie kleine maaltijden per dag is genoeg. Als je voelt dat je voldoende hebt, stop je met eten. Ik wil dat je nadenkt over wat jij de belangrijkste reden vindt om gewicht te verliezen. Wil je je beter in je vel voelen? Mooie kleding dragen? De gewrichten sparen? Denk na over de reden die je het belangrijkst vindt. Laat de maagband zijn werk doen." Ook zo gaat het nog even door, tot Rob denkt dat hij voldoende overtuigend is geweest. "Ik tel tot vijf. Op vijf ben je helemaal alert. Je hoofd is helder, je zit vol energie, je voelt je goed, super."


Op vijf opent Linda haar ogen. Haar ogen zijn rood, alsof ze uit een diepe slaap komt. "Ik was niet in slaap, ik kan het moeilijk uitleggen", zegt ze. "Ik hoorde Rob, en ik wist dat we niet alleen waren, maar dat had geen belang meer. Ik hoorde alleen de stem van Rob."


De hypnose duurt een tiental minuten. Linda koos een programma met vier sessies, aangevuld met extra begeleiding, audiohypnose en zo meer. Goedkoop is het niet. Een enkele hypnosesessie kost 125 euro. Het programma HypnoMaagband bestaat uit verschillende sessies en drie formules met verschillende prijzen.

Bollen

Het onderbewustzijn

"Hypnose is eigenlijk het omzeilen van de kritische factor", legt Rob uit. "Die kritische factor is een onderdeel van ons bewustzijn dat ons onderbewustzijn beschermt. Door dat te omzeilen kan ik dus veranderingen aanbrengen aan het onderbewustzijn." En dat gaat ver, als we de reeks therapieën raadplegen die op zijn website staan vermeld. HypnoSlim om af te vallen, HypnoStop helpt bij het stoppen met roken, HypnoSport om beter te sporten, HypnoSleep, HypnoMaagband, zelfs Hypnokids voor kinderen.


"Alles wat het onderbewustzijn kan, kan ik met hypnosetherapie beïnvloeden", zegt de hypnotiseur. "Als de bouwstenen er zijn. Ik kan niet tegen een vermoeid lichaam zeggen dat het vol energie zit, als de cliënt een ijzertekort heeft. Ik kan dan wel de suggestie geven aan het onderbewustzijn dat het lichaam ijzer sneller moet opnemen uit voeding, maar dat zal lang duren. Hetzelfde geldt voor vermageren: ik kan iemand aanzetten om zijn eetgewoonten te veranderen, maar als die persoon een schildklierprobleem heeft zal dat niet helpen."


Als Rob zegt dat hij een lichaam kan helpen ijzer sneller uit voeding op te nemen, klinkt dat straf. "Natuurlijk kan dat. Een wonde geneest omdat je lichaam nieuwe cellen aanmaakt. Ik kan het onderbewuste stimuleren om dat sneller te doen. Maar nogmaals: de bouwstenen moeten er zijn. Iemand met een terminale kanker heeft die bouwstenen niet meer. Een hypnosesessie is geen medische behandeling. Als hier iemand komt die uit een depressie wil geraken, zal ik niet zeggen om geen antidepressiva meer te nemen. Dat is de taak van een dokter. Trouwens, ik kreeg al patiënten over de vloer die werden doorgestuurd door een huisarts. Al vijf huisartsen uit de buurt hebben dat gedaan. Ze stellen vast dat ik hun patiënten echt kan helpen."

Bollen

Show en therapie

Rob De Groof vertelt overtuigend. Hij komt uit de wereld van show en entertainment, en dat merk je ook. Hij geeft nog steeds hypnoseshows waarbij hij mensen uit het publiek gekke dingen op het podium laat doen. "Maar je kan hen dat niet lang laten doen, daarin verschilt een show met hypnosetherapie. Hypnosetherapie helpt omdat mensen het zelf willen, omdat wat ze willen een voordeel is. Het onderbewuste weet dat."

AARSCHOT-hypnose Rob de Groof
Bollen AARSCHOT-hypnose Rob de Groof

Geen wondermiddel

Die shows lijken soms te gek om waar te zijn. Op internet vind je shows van Rob waarbij hij mensen laat huilen met een droevige film die ze zichzelf inbeelden, of laat spelen op te kleine muziekinstrumenten. "En dat zijn echt geen acteurs, maar familie en vrienden van de mensen in de zaal. Daarom vindt het publiek het zo bizar. Daarom is er ook zoveel scepsis rond hypnosetherapie. Mensen kennen hypnose van de shows en dat lijkt hen onrealistisch. Ze vinden het ook vreemd dat ik hen in tien minuten van een probleem af help waar ze al jaren mee kampen. Een wondermiddel? Neen, dat is het niet. Ik noem hypnose het beste hulpmiddel. Iemand moet zelf verandering willen, anders werkt het niet. Iemand die van de dokter moet stoppen met roken maar zelf niet wil, kan ik niet helpen. Als hij zelf wil stoppen, dan wel. Een hypnosetherapeut zorgt er eigenlijk voor dat wat jij bewust wilt, dat ook onderbewust zal willen."


Nog één ding willen we weten: hoe kreeg hij Linda in amper een seconde onder hypnose? "Door een shockinductie. Dat wordt vaak in shows gedaan omdat het daar snel moet gaan. Linda duwde op mijn hand. Toen ik mijn hand wegtrok was ze een fractie van een seconde afgeleid. Haar kritische factor ook. Op dat moment vuurde ik het commando 'slaap' af op haar onderbewuste. Iemand onder hypnose brengen is niet moeilijk, maar de persoon onder hypnose houden wel."