"Mijn artikels gaan over ellende. Mijn liedjes over liefde en het leven"

ONZE JOURNALIST KURT WERTELAERS STELT MUZIKAAL PROJECT 'ENIRA' VOOR

Kurt met akoestische gitaar in de handen. "Drums en luide gitaren heb ik voor dit project achterwege gelaten."
Bollen Kurt met akoestische gitaar in de handen. "Drums en luide gitaren heb ik voor dit project achterwege gelaten."
Overdag schrijft hij voor deze krant verhalen over rampen, dood en ellende. Maar 's nachts verandert Aarschottenaar Kurt Wertelaers (43) het geweer van schouder, en schrijft hij liedjes over de liefde en het leven. Twee jaar lang werkte hij zo in alle stilte aan een cd, samen met enkele topmuzikanten. De eerste single, Shadow Man, is nu uit.

Schrijven: het zit Kurt simpelweg in de aderen. Zijn verslaggeving in onze krant, doorgaans over de minder vrolijke verhalen, heeft al menig lezer in de ban gehouden. Maar achter de pen schuilt ook een andere passie, die voor muziek. "Overdag schrijf ik verhalen over rampen, dood en ellende", vertelt Kurt. "'s Nachts schrijf ik echter liedjes over de liefde en het leven." Liedjes die hij nu bundelde in een project dat 'Enira' gedoopt werd, naar een Bulgaarse rode wijn die hij lang geleden dronk op de avond waarop hij besliste om een muziekalbum te maken. Liedjes die voorbestemd waren om uit te groeien tot rocknummers, maar uiteindelijk een veel melancholischere insteek kregen. Liedjes die gebrand werden op een eerste album, dat de naam 'For all lost time' kreeg.

Kurt (l.) tijdens de opnames. Hij beluistert de vioolpartij die net in zijn veranda op band gezet werd.
Joël Hoylaerts Kurt (l.) tijdens de opnames. Hij beluistert de vioolpartij die net in zijn veranda op band gezet werd.

Rauwe rockstem

"Ik heb alle songs thuis geschreven, al tokkelend op akoestische gitaren", vervolgt Kurt, die eerder ook al vele jaren zong in een stevige rockband en een deel van zijn nieuwe cd ook gewoon in de woonkamer opnam. "De drums en luide gitaren heb ik voor dit muzikale project wel achterwege gelaten, maar mijn ietwat rauwe rockstem is gebleven. Terwijl ik aan mijn liedjes werkte, hoorde ik in mijn hoofd de piano, cello en viool spelen. Ik moést iemand vinden die dát kon vertalen in arrangementen. Zo ben ik bij Wim Van Deuren terechtgekomen, een bekende pianist die toen nog met The Scabs toerde. Hij maakte wondermooie arrangementen en samen gingen we op zoek naar de juiste mensen om alles op plaat te zetten. Zo zijn celliste Laura uit Genk, violiste Lina uit Boortmeerbeek en achtergrondzangeres Nele uit Dendermonde in beeld gekomen. Repeteren deden we niet - ik crosste als het ware van de ene uithoek van het land naar de andere met mijn muziek."

Opnames in de veranda

Tot de tijd daar was om in de studio te duiken. Voor die opnames, die het voorbije jaar plaatsvonden, werd ook een beroep gedaan op nog enkele topmuzikanten. Topmuzikanten zoals gitarist David Piedfort, cellist Stijn Saveniers, en Nico Baltussen - docent viool aan het Lemmensinstituut. "De opnames van die vioolpartijen gebeurden overigens bij mij thuis, hier in Wolfsdonk", vertelt Kurt, terwijl hij ons meeneemt naar de ruimte waar hij de zeven nummers van het album schreef. "Hier was de akoestiek in mijn veranda eigenlijk het beste, maar door het vele glas hebben we toch een speciale constructie met allerhande matrassen moeten bouwen. Daar zijn nog ergens foto's van, maar ik weet niet of ik die ooit aan iemand durf te tonen. Twee jaar lang hebben we stukje voor stukje aan de muziek gesleuteld, met een puur akoestisch resultaat zoals ik het wilde."


Het resultaat van twee jaar werk is intussen helemaal ingeblikt, maar op het album is het nog even wachten. De eerste single, Shadow Man, kwam deze week wel al uit en is te verkrijgen via onder meer iTunes en Spotify. De bijhorende video staat sinds enkele dagen online en werd al massaal bekeken. "We zijn allemaal heel erg fier op wat we samen bereikt hebben", klinkt het. "Ook de eerste optredens komen er intussen al aan. Op 1 november spelen we in Ranst, op 11 november in Hasselt en daarna in Kalmthout. Ik ben best zenuwachtig. Tijdens een rockoptreden is er veel show en rumoer, nu staan we voor een publiek dat neerzit en aandachtig naar elke noot luistert. Maar de try-out werd alvast goed onthaald. Hopelijk spelen we ook snel ergens hier in het Hageland. We kijken er hard naar uit."


'For all lost time' komt begin volgend jaar uit. Je kan de clip van Shadow Man al op YouTube bekijken door te zoeken op 'Enira'.