"Iedereen kan hypnotiseren"

ROB DE GROOF OPENT HYPNOSESCHOOL

Rob De Groof kan iedereen met zijn pendel onder hypnose brengen.
Foto Mertens Rob De Groof kan iedereen met zijn pendel onder hypnose brengen.
"Kijk eens in mijn ogen. Dieper. En slaap!" Rob De Groof is zelf al jaren gespecialiseerd in hypnotiseren en wil nu iedereen de kneepjes van het vak leren. Hij opende een hypnoseschool in Aarschot waar iedereen kan leren hoe hij of zij iemand onder hypnose kan brengen. De Groof geeft ook cursussen om via hypnose te stoppen met roken, gewicht te verliezen of angsten te overwinnen.

"Om te hypnotiseren moet je niet per se slim zijn", zegt Rob De Groof. "Het is een techniek en iedereen kan die onder de knie krijgen. Je moet alleen weten hoe je het moet doen én je moet het ook durven toepassen. Ook dingen verwezenlijken kan via hypnose. Niets is onmogelijk. Ook stoppen met roken niet, of kilo's vermageren en je angsten overwinnen. We brengen de mensen onder hypnose en prenten hen in dat ze dit of dat niet nodig hebben."

Cafégasten hypnotiseren

Het mag duidelijk zijn: Rob De Groof gelooft rotsvast in hypnose. In zijn pas geopende hypnoseschool in Aarschot geeft hij lessen aan toekomstige hypnotiseurs. "Die lessen geef ik aan kleine groepjes", zegt De Groof. "Acht, maximum tien personen. Eens de leerlingen de theorie kennen, zijn ze er snel mee weg. We starten met elkaar te hypnotiseren en trekken daarna het stadscentrum van Aarschot in. Daar gaan we aan de slag met cafégasten. Uiteraard alleen als ze daar toestemming voor geven. Of de beelden die je ziet in films kloppen? Alles klopt: woorden herhalen, focussen op een bepaald voorwerp, noem maar op. Je kan zelfs jezelf onder hypnose brengen. De cursussen vinden elke maand plaats tijdens een weekend. Op 26 en 27 april vindt het volgende weekend plaats."


De Groof wil in zijn hypnoseschool niet alleen lessen in hypnose geven, maar mensen ook helpen door hen onder hypnose te brengen. "Ik behandelde bijvoorbeeld al een 60-jarige vrouw die al ruim veertig jaar een tic nerveux had. Na een sessie was ze er al van verlost. Een collega van mij geeft ook hypnosetherapie aan kinderen. Zij kunnen van hun angsten verlost worden door hen onder hypnose te brengen en op hen in te praten. En dat kan zelfs via Skype. Ideaal voor mensen die pleinvrees hebben en niet durven buiten te komen. Laatst heb ik via Skype nog een Italiaan gehypnotiseerd."

Voer voor films

Maar al dat hypnotiseren: is dat niet gevaarlijk. "Neen", zegt De Groof. "Je kan op elk moment uit de hypnose gehaald worden. Vooraf spreken we altijd een code af. Of het mensen met kwade bedoelingen niet op andere gedachten brengt? Ik zeg niet dat het nooit gebeurt, maar dat is toch vooral voer voor films. Eigenlijk is er maar één gouden regel: familieleden hypnotiseren lukt niet. Ze kennen je te goed en geloven ook niet dat je het kan. Je moet er in geloven of er tenminste voor open staan, anders lukt het niet."


De Groof toert ook met zijn Comedy Hypnoseshow. Zaterdag staat hij voor het eerst in zijn thuisstad Aarschot, in zaal Den Akker. Meer info op www.hypnoseschool.be