"Hij was onze culturele messias"

CARL NOPPEN, BOEGBEELD VAN ALEYDISTHEATER, IS NIET MEER

Carl Noppen werd 65 jaar.
Foto berten.be Carl Noppen werd 65 jaar.
Carl Noppen, oprichter en bezieler van het Aleydistheater, is afgelopen vrijdagavond op 65-jarige leeftijd overleden na een lange strijd tegen kanker. "Hij was de pionier van het culturele landschap in onze stad", reageren collega's. "Dankzij Carl werd theater toegankelijk voor heel wat Aarschottenaren."

Een wandelende theaterencyclopedie. Zo omschrijft Steven Van Hoof, huidig voorzitter van Aleydis, Carl Noppen. "In zijn jonge jaren bestond er nauwelijks een cultureel aanbod in Aarschot", aldus Van Hoof. "Hij heeft geknokt om ergens in de stad een plaats te krijgen. In 1979 richtte hij het theater Aleydis op, in de schuur van het klooster van de nonnen. Hij was de eerste om die site in te vullen, jaren voor CC het Gasthuis de deuren opende. Hij stelde de programma's voor Aleydis samen, en deed ook het licht en het geluid."


Als productieleider was Carl Noppen ook betrokken bij drie historische evocaties in de stad: Sint-Rochus (2012), Bloednacht (2014) en De Grecht (2016). Voor Aarschot waren het nooit eerder geziene spektakels, met veel figuranten en publiek. "Theater moest participatief zijn, maar Carl waakte ook vastberaden over de kwaliteit van de producties", zegt schepen van Cultuur Steven Omblets (CD&V). "Hij organiseerde repetities met mensen van wie er velen geen enkele ervaring op de planken hadden. Hij was kordaat, maar diplomatisch. Zijn aanpak heeft veel mensen de weg naar het theater doen vinden, waar ze met toneelspelen een nieuwe hobby ontdekten."

Culturele woestijn

Voor zijn bijdrage aan de evocaties werd Carl Noppen in juni van vorig jaar nog verkozen tot 'Cultuurfiguur van het jaar', tijdens het Gala van de Aarschotse Parels. "Carl was de culturele messias van deze stad", vervolgt schepen Omblets. "We kunnen het ons nu niet meer inbeelden, maar twintig jaar geleden hadden we nog geen cultureel centrum - Aarschot was op dit vlak nog een woestijn. Carl zat jarenlang in de raad van bestuur van het Gasthuis en heeft het cultuurbeleid mee visie gegeven. We herdenken hem als bescheiden, charmant en zachtaardig. Maar ook als een man met een enorm organisatietalent. Door zijn slepende ziekte is hij de laatste tijd helaas uit het beeld verdwenen."


Het Aleydistheater begint net deze maand aan het veertigste seizoen. "We spelen ter nagedachtenis van Carl", zegt Steven Van Hoof. "Eén van zijn laatste adviezen was: 'Verjong en veroud!'. Hij bedoelde dat we op de ingeslagen weg verder moesten gaan, met nieuwe mensen. We blijven dan ook spelen voor een breed publiek. Carl was blij wanneer er nieuwe talenten bijkwamen, en had vertrouwen in de toekomst. Een jonge generatie creatievelingen in Aarschot is Carl dankbaar voor het pad dat hij geëffend heeft."