"Enorme hinder door nieuwe vliegroute"

STADSBESTUUR START JURIDISCHE PROCEDURE TEGEN 'LEUVEN RECHTDOOR'

Het stadsbestuur van Aarschot start een juridische procedure tegen de nieuwe route.
Foto Photo News Het stadsbestuur van Aarschot start een juridische procedure tegen de nieuwe route.
De gemeenteraad van Aarschot heeft maandagavond beslist om samen met Haacht en Holsbeek een juridische procedure te starten tegen de vliegroute 'Leuven Rechtdoor'. De vliegroute vliegt sinds 6 maart vorig jaar over Aarschot. "Dat zorgt voor een sterk toegenomen lawaaihinder, vooral in deelgemeente Gelrode", zegt burgemeester André Peeters (CD&V).

Voor 6 maart 2014 draaide een deel van de vliegtuigen die opstegen op de luchthaven van Zaventem voor Leuven nog af richting Huldenberg en Heverlee. Maar die route werd gewijzigd door de vele klachten over lawaaihinder in die gemeenten. Toen werd beslist de vliegtuigen boven Leuven rechtdoor te laten vliegen en pas boven Aarschot en Holsbeek te laten afdraaien. Met de nodige geluidshinder tot gevolg. "Vooral de inwoners van Gelrode merkten sinds het nieuwe plan werd ingevoerd een enorme toename van vliegtuigen boven hun dorp. Wij willen solidair zijn en een oplossing zoeken", zegt burgemeester van Aarschot André Peeters (CD&V). "Geen enkele andere regio in het verlengde van de start- of landingsbanen heeft af te rekenen met zoveel vliegtuigen. Deze concentratie tast de leefbaarheid van de regio aan."

Met Haacht en Holsbeek

De juridische procedure die Aarschot opstart komt er in samenwerking met Haacht en Holsbeek. Ook daar klinkt er ontevredenheid over de vliegroute. "In onze regio krijgen we al 70 procent van het dalende vliegverkeer te slikken. Door de vliegroute 'Leuven Rechtdoor' komt daar nog eens 25 procent van het stijgend vliegverkeer bij. Op zich hebben we niets tegen vliegtuigen, ze moeten ergens opstijgen en dalen, maar liefst niet allemaal boven onze gemeentes en geen enkele boven Heverlee", zegt eerste schepen van Haacht Steven Swiggers (Open Vld). Daarnaast is ook Rotselaar van plan een procedure aan te spannen, zij het met een andere advocaat. "Maar we bestrijden wel hetzelfde doel."


"Natuurlijk hopen we dat de juridische procedure slechts een noodoplossing is", zegt de Aarschotse burgemeester Peeters. "We wachten voorlopig af wat de federale regering onderneemt. Voor hetzelfde geld voeren ze het nieuwe plan toch niet definitief door en moeten we helemaal niet procederen."

Procedurefout

"Eind februari stapten we naar de kamer van Eerste Aanleg in Brussel om de federale overheid te dagvaarden", zegt schepen Swiggers. "Op de eerste zitting was er zelfs geen vertegenwoordiger voor de overheid, wat doet uitschijnen dat de zaak in ons voordeel beslist zal worden. Bovendien was er geen overleg met de betrokken gemeenten toen het plan ingevoerd werd. Dat is een procedurefout. Als de vliegroute toch in ons nadeel zal blijven, na een herziening van de overheid, zullen we doorgaan met onze juridische procedure."