Ga naar de mobiele website
^ Top

"Die weg kost ons ons huis"

KOPPEL KRIJGT REKENING VAN 100.000 EURO DOOR GESCHIL OVER ERFDIENSTBAARHEIDSWEG

Joery Naulaerts en Kristel Van Roelen bij het punt van discussie: de erfdienstbaarheidsweg die naast hun huis loopt.
Bollen Joery Naulaerts en Kristel Van Roelen bij het punt van discussie: de erfdienstbaarheidsweg die naast hun huis loopt.
Voor Kristel Van Roelen (34) en haar partner Joery Naulaerts is momenteel de situatie uitzichtloos. Het jonge nieuw samengesteld gezin dreigt niet enkel hun inboedel te verliezen, maar ook hun woning die ze drie jaar geleden kochten. Reden: een discussie over een erfdienstbaarheidsweg op hun eigendom. De buurman eist inmiddels een slordige 100.000 euro, geld dat het gezin niet heeft.

Joery en Kristel, beiden afkomstig uit Rillaar, kochten een drietal jaar geleden de landelijke woning aan de Rommelaar in Rillaar. De ideale woonst voor het nieuwe samengestelde gezin met een zoon van 11 en dochter van 10 en hun twee honden.


Kristel: "Toen we het huis kochten, stond er inderdaad in de akte dat op onze eigendom sinds 1921 een erfdienstbaarheidsweg is naast onze woning naar de achterliggende weide. Van buren wisten we echter dat deze weg, die door ons en onze buurman rechts van ons mag gebruikt worden, sinds jaren niet meer werd gebruikt. Ook omdat de achterliggende weide intussen is opgenomen in het perceel van de buurman en die dus ook via zijn grond kan bereikt worden.


Omdat we honden hebben, sloten we ons terrein af met draad en plaatsten we op de weg twee hekjes: aan de voor- en achterzijde. Toen het huis verkocht was, zo een twee jaar geleden, lieten we hem weten dat onze honden los liepen, maar dat hij ten altijd zou doorkunnen. 's Avonds vroegen we hem weliswaar om een seintje vooraf te geven omdat dan onze honden wel eens loslopen. Geen probleem. Of dat dachten we tenminste...", zucht Kristel.

Het huis van Joery en Kristel, met rechts ervan de bewuste weg.
Bollen Het huis van Joery en Kristel, met rechts ervan de bewuste weg.

Advocaat genomen

"Wat later werden we opgeroepen voor de vrederechter. Toen we daar opdaagden bleken de buren al een advocaat te hebben. Toen begonnen de problemen pas. Eerst waren de hekjes niet goed, de schuifslotjes stonden aan de binnenkant, maar die moesten aan de buitenkant, enzovoort.


Uiteindelijk namen we noodgedwongen een advocaat onder de arm. Meer dan eens liet de buurman vaststellingen doen door een deurwaarder. Plots waren de slotjes aan de buitenzijde ook niet meer goed, en dus haalden we uiteindelijk de hekjes weg en spanden onze tuin af, waardoor de weg erbuiten viel en we dus minder terrein hadden. Dat bleek echter ook niet voldoende, want volgens de buren konden de honden nog over de omheining springen. Die verhoogden we dus met heimatten, maar niets bleek voldoende", gaat het koppel verder.

Deurwaarder

"Nu zijn we inmiddels al enkele vonnissen verder en nu krijgen we een rekening van ruim 100.000 euro gepresenteerd. Blijkt nu ook dat onze advocate niet alle stukken aanbracht en zelfs niet kwam opdagen. Dat zijn we pas zeer recent te weten gekomen. Intussen zitten wij wel in de penarie. Afgelopen maandag namen we een andere advocaat onder de arm, en intussen kregen we al bezoek van de deurwaarder met de schriftelijke mededeling dat onze inboedel vrijdag openbaar verkocht zal worden. Onze kinderen hebben we normaal deze week bij ons, maar intussen brachten we hen onder bij familie omdat dit te pijnlijk is voor hen. We vroegen twee weken uitstel zodat onze raadsman ons dossier kan doornemen en ons kan bijstaan. Helaas blijkt dit te laat en komen ze dus deze week onze spullen opladen en zal ons huis verkocht worden", zucht het koppel.

Beroepsgeheim

De advocate van de tegenpartij kon ons gisteren helaas niet veel informatie kwijt omwille van beroepsgeheim. "Ik kan enkel zeggen dat er een aantal vonissen is geweest waaraan de tegenpartij zich niet heeft gehouden. Intussen pikte ik ook enkel verhalen op, maar die kloppen niet met de werkelijkheid. De vaststellingen gebeurden telkens onder het toezicht van een deurwaarder."Meld een bug