"Al sinds januari zonder verwarming"

HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ LAAT ENKELE INWONERS GIJMELBERGWIJK IN DE KOU

Petrus Laeremans samen met zijn echtgenote Lizette.
Bollen Petrus Laeremans samen met zijn echtgenote Lizette.
Enkele inwoners in de Gijmelbergwijk zijn door de sociale huisvestingsmaatschappij letterlijk in de kou gezet. Petrus Laeremans en zijn echtgenote Lizette zitten al sinds januari zonder verwarming. De beloofde herstellingen zouden er pas in december komen. "We weten echt niet meer wat doen", klinkt het.

"Vandaag is het nog een warme dag met veel zonlicht, maar je moet hier 's avonds eens langskomen, dan is het hier ijskoud", vertelt Hilda De Craecker. "We zitten al twee weken zonder verwarming. Er zou een probleem zijn met het water in de leidingen, maar de reparatie blijft intussen uit. We kregen te horen dat het pas in december gemaakt zou worden, maar dat houden we hier niet vol. Mijn man Ludovic is slecht te been en heeft het nu altijd koud. Als het zo verder gaat, ligt hij in het ziekenhuis. Ondertussen proberen we het huis warm te krijgen met elektrische vuurtjes, maar onze energierekening loopt daarmee hoog op. Mijn man is bang om te gaan slapen, omdat het zo koud is. Als we bellen naar de huisvestingsmaatschappij zeggen ze dat ze geen geld hebben. Hoe kan dat? Waar gaat het geld van onze huur dan naartoe? We denken er nu aan om de reparaties zelf te betalen, al kost het ons 3.000 euro."

Ludovic samen met zijn echtgenote Hilda De Craeker.
Bollen Ludovic samen met zijn echtgenote Hilda De Craeker.

Fris

Bij Petrus Laeremans en Lizette Boeckmans is de situatie nog veel langer aan de gang. "Wij zitten al sinds januari zonder verwarming, bovenop de vochtproblemen die ons huisje kent", zeggen ze. "In maart al werd beloofd dat het gemaakt zou worden, maar dat is niet gebeurd. Onze klusjesman zegt dat hij het wel wil maken, maar hij kent niet veel van verwarmingen. Gelukkig hebben we wel nog een kachel die ons warm houdt nu het buiten kouder wordt. Maar natuurlijk blijft het boven erg fris. We snappen niet dat ze geen geld hebben voor onze reparaties, maar wel geld hebben om elektrische vuurtjes te kopen. Voorzie eerst een degelijke oplossing."

Miscommunicatie

Kris Reynders, directeur van de Aarschotse huisvestingsmaatschappij, belooft dat er gewerkt wordt aan de problematiek. "We zijn eerst bij de mensen thuis geweest. Daar hebben we vastgesteld dat het buiten onze handen lag om het te repareren. De aannemer heeft intussen beloofd om het te herstellen. Dat de klachten pas in december opgelost worden, is een miscommunicatie", zegt Reynders. "Ook het huis van Petrus en Lizette krijgt spoedig een oplossing, maar omdat die mensen een kachel hadden om zich te verwarmen, lieten de reparaties op zich wachten. Die kachel was ook de reden waarom de leidingen kapot zijn gegaan."