Verhuis (op papier) voor 29.000 inwoners

FUSIE TUSSEN AALTER EN KNESSELARE SINDS GISTERENAVOND DEFINITIEF

De schepencolleges van Aalter en Knesselare zien de fusie alvast helemaal zitten.
Foto JSA De schepencolleges van Aalter en Knesselare zien de fusie alvast helemaal zitten.
De gemeenteraden van Aalter en Knesselare hebben gisterenavond de fusie van de twee gemeenten definitief goedgekeurd. Vanaf 1 januari 2019 heet de nieuwe gemeente die Aalter en Knesselare bundelt, gewoon Aalter. Elk van de 29.000 inwoners moet (op papier) wel verhuizen naar de nieuwe gemeente.

Aalter en Knesselare worden vanaf 2019 definitief Aalter. Met de fusie die gisterenavond definitief goedgekeurd werd, is Aalter de tweede gemeente in Vlaanderen die de fusie definitief maakt. Ook al lijkt het er voor buitenstaanders op dat Knesselare en Ursel er gewoon als twee deelgemeenten van Aalter bijkomen, toch is er achter de schermen hopen werk om de fusie te regelen. Een werkgroep is nu al weken bezig om alles op te lijsten wat geregeld moet worden.

Middernacht

Eén van de belangrijkste punten is dat Aalter vanaf 2019 een totaal nieuwe gemeente wordt. Op 31 december 2018 om middernacht houden Aalter en Knesselare allebei officieel op te bestaan. Eén seconde later wordt de nieuwe gemeente Aalter geboren. "Maar elke gemeente heeft een unieke NIS-code", klinkt het bij de hoogste administratie. "Dat wil dus zeggen dat de fusiegemeente Aalter een andere code zal hebben dan Aalter of Knesselare vandaag. Die NIS-code staat bij je adresgegevens die onzichtbaar op je elektronische identiteitskaart staan.


Elk van die identiteitskaarten zal de eerste maanden van 2019 dus aangepast moeten worden. Zoals de kaarten vandaag liggen, zal iedereen dus effectief met de pas naar het gemeentehuis moeten komen om de aanpassing door te voeren. Maar we zoeken nog naar oplossingen om dat gemakkelijker te kunnen doen."


Aalter en Knesselare hebben ondertussen bij Bpost al een aanvraag ingediend om de oude postnummers te blijven behouden. Aalter blijft dus 9880, Bellem 9881 en Knesselare en Ursel behouden de postcode 9910.

Belastingverlaging

Er wordt nog nagedacht wat er moet gebeuren met identieke of gelijkaardige straatnamen. Die zullen aangepast moeten worden.


Aalter en Knesselare willen in één beweging ook de huisnummering in appartementsgebouwen uniformiseren. Soms gebeurt dat met cijfers, elders met letters. "Een ideale kans om dat eens overal duidelijk gelijk te zetten", klinkt het.


Pieter De Crem was de grote motor achter de fusie en was gisterenavond een gelukkig man. "Dit is een historisch moment in onze gemeentegeschiedenis", zegt De Crem.


"Wij zijn de eerste Oost-Vlaamse gemeente die definitief een fusie heeft. De inwoners van Aalter krijgen volgend jaar in ruil al een belastingverlaging tot 5,9 procent, en de inwoners van Knesselare volgen in 2019. Nu moeten we achter de schermen nog keihard werken om alles tegen 1 januari 2019 voor te bereiden. De burger mag zo weinig mogelijk van dit alles merken, en onze service moet er alleen maar beter op worden. Aalter wordt met 29.000 inwoners nog meer dan ooit dé referentiegemeente tussen Gent en Brugge."