Ouders willen zelf huis bouwen voor jongeren met beperking

De ouders Carla, Kathleen, Joeri, Wendelien, Koen en Geert van vzw Aalternatief.
Foto Joeri Seymortier De ouders Carla, Kathleen, Joeri, Wendelien, Koen en Geert van vzw Aalternatief.
Zeven gezinnen uit Aalter slaan de handen in mekaar in de vzw Aalternatief. Ze willen een woonproject opstarten voor hun kind met beperking.

Ouders die kinderen hebben met een beperking, kennen het probleem. "Wat als ze groot zijn? Wat na school? En wat als wij als ouders er zelf niet meer zullen zijn?", schetst Wendelien Debaere. "Elke ouder droomt een mooie toekomst voor zijn kind. Bij ons is dat niet anders. Alleen zijn onze kinderen net iets anders. De toekomst van jongeren met een beperking is vandaag onzeker. Vlaanderen telt veel prima dagcentra, woon- en zorgvoorzieningen voor personen met een beperking. Helaas bestaan er ook lange wachtlijsten voor die voorzieningen. Daarom beslisten wij met een groepje ouders, om samen op zoek te gaan naar een alternatief. Meer nog, om samen zelf aan een toekomst te bouwen voor onze kinderen."

Sponsoring

Met de vzw Aalternatief willen de ouders hun -en andere- kinderen na school een nieuwe thuis geven, waar ze met goede zorg omringd worden. "We zijn op zoek naar de juiste locatie om dit te doen", zegt Wendelien. "We willen een huis in het centrum van Aalter en graag ook in het groen. We willen daar een nieuwe thuis maken voor 12 tot 15 jongeren, waar ze begeleid kunnen wonen. We zoeken voor onze jongeren een aangepaste, rolstoeltoegankelijke en eigentijdse woning. Onze kinderen hebben allemaal een motorische of licht tot matig mentale beperking. Geen eenvoudige opdracht."


De vzw Aalternatief is nog maar pas opgericht. De ouders hopen hun huis binnen vijf tot zes jaar te kunnen openen. Daarvoor zijn natuurlijk honderdduizenden euro's voor nodig. Die hopen de ouders de komende jaren via sponsoring in te zamelen. Info: http://aalternatief.be. (JSA)