Ga naar de mobiele website
^ Top

Nieuwbouw Academie kost zonder inrichting al 6,8 miljoen euro

GROEN NIET OPGEZET MET PEPERDURE PRIJS VOOR WINDDICHT GEBOUW

Het Kunstencentrum komt schuin over het station van Aalter, in de twee onderste verdiepingen van deze nieuwbouw. Daarboven komen assistentiewoningen.
Foto JSA Het Kunstencentrum komt schuin over het station van Aalter, in de twee onderste verdiepingen van deze nieuwbouw. Daarboven komen assistentiewoningen.
Aalter koopt definitief een nieuw leeg gebouw aan het station om daar de Academie en de bibliotheek in onder te brengen. Kostprijs: 6,8 miljoen euro. Voor die prijs heeft de gemeente enkel een winddicht betonnen gebouw. De inrichting moet dan nog beginnen. "Veel geld voor een lege doos. Op het einde van de rit zal dit project 12 miljoen euro kosten", vreest oppositiepartij Groen.

Aalter ziet het graag groots en kiest ook voor de nieuwe Academie en de nieuwe bibliotheek voor een groots Kunstencentrum. Dat komt recht tegenover het huidige station. Dat Kunstencentrum komt in de benedenverdiepingen van een nieuw te bouwen blok in de Smedenpoort, het nieuwe woonproject in de stationsbuurt. Boven het Kunstencentrum zullen door de ontwikkelaar nog assistentieflats gebouwd worden.

Geen plan op papier

"We betalen als gemeente 6,8 miljoen euro voor een lege doos", zegt Mieke Schauvliege (Groen). "Voor die prijs -gelukkig inclusief btw- hebben we enkel een casco gebouw. Dat wil zeggen dat een ontwerper nog moet uittekenen wat daar allemaal in kan. Hoe kan je nu een gebouw kopen, als er nog niet op papier getekend is wat er waar kan of moet gerealiseerd worden? We hebben dat leeg gebouw nu gekocht. Wat als na het huiswerk van de ontwerper blijkt dat zijn plannen helemaal niet in die 'schil' passen? We zitten nu al aan het gigantisch bedrag van 6,8 miljoen euro. Tegen dat alles ingericht is voor de Academie en de bibliotheek, zullen we zeker aan twaalf miljoen euro zitten. Ik lees in de verslagen van het schepencollege ook dat er elke week nog nieuwe ideetjes voor dat Kunstencentrum gelanceerd worden. Je kan dat gebouw niet kopen, als je nog geen plan hebt voor de binneninrichting."


Groen keurde de aankoop maandagavond niet goed. Open Vld onthield zich zonder commentaar bij de stemming. Waarnemend burgemeester Patrick Hoste (CD&V) ziet het probleem niet. "Hoe het gebouw ingedeeld zal worden, is werk voor architecten", zegt Hoste. "We hebben vorige week een groep ontwerpers en architecten aangesteld, die nu aan de slag kunnen. Ze hebben de plannen grondig bekeken en zijn onder de indruk van de mogelijkheden die er met het gebouw zullen zijn. Er staat inderdaad nog geen enkele schets op papier. Maar de ontwerpers zitten perfect op dezelfde golflengte als wij. Ze gaan vooral ook doen wat de gebruikers van de huidige Academie en bibliotheek willen dat ze doen. We hebben de voorbije maanden meer dan duizend gebruikers bevraagd, en opgelijst hoe zij het Kunstencentrum willen zien. In dat behoeftenplan staat perfect welke functies er in het Kunstencentrum moeten en hoeveel vierkante meter elk van die functies nodig heeft. Dit wordt een topproject", aldus Hoste.

Halfweg 2019 klaar

Heel binnenkort wordt met de bouw van het nieuwe project gestart. Het Kunstencentrum komt in de kelderverdieping, het gelijkvloers en de eerste verdieping. Dat deel is maandagavond door de gemeente Aalter definitief gekocht. Op de tweede, derde en vierde verdieping komen dan nog eens 34 seniorenflats. Die worden ook gebouwd door M-Project, maar zullen uitgebaat worden door de mensen van woonzorgcentrum Veilige Have in Aalter. Tegen halfweg 2019 moet het Kunstencentrum in gebruik genomen worden.

Meer over


Meld een bug