Kilometer voor finish in slaap gevallen

'VERMISTE' LOPER VAN 246 KM LANGE SPARTATHLON TOCH OVER MEET

Hij hallucineerde, viel in slaap en werd als vermist opgegeven, maar hier raakt Joeri de voeten van Leonidas aan en finisht hij alsnog.
repro GRG Hij hallucineerde, viel in slaap en werd als vermist opgegeven, maar hier raakt Joeri de voeten van Leonidas aan en finisht hij alsnog.
Joeri Schepers (46) uit Aalter liep afgelopen weekend de mythische Spartathlon. 245 kilometer lang ging alles goed, tot de atleet in de laatste kilometer begon te hallucineren. "Ik ben in slaap gevallen en was al als vermist opgegeven bij de politie. Nadat men mij vond, bereikte ik alsnog de finish", doet Joeri zijn verhaal.

Het zal je maar overkomen. Je loopt de 246 kilometer lange Spartathlon in Griekenland en... valt een kilometer voor de finish in slaap. Joeri Schepers kan het zelf ook niet goed vatten. "Alles zat mee. Ik lag goed op schema en had nog een uur over, ook de weersomstandigheden waren perfect", vertelt de ultraloper. "Het laatste checkpoint op 2,4 kilometer van de meet ben ik gepasseerd, daarna begon alles te duizelen. Ik was volledig kapot en begon te hallucineren dat ik de finish al bereikt had."


Joeri dommelt in op de dorpel van een winkel en strompelt wat later een hotel binnen om prompt in de lobby in slaap te vallen. "Mijn hotel, of dat dacht ik toch." Bij de aankomst is Joeri's vriendin ondertussen in alle staten. "Zij wist dat ik het laatste controlepunt was gepasseerd. Omdat ik een gps-systeem droeg, zag ze ook dat ik binnen een straal van een kilometer van de finish was. Ze is beginnen zoeken en heeft mij als vermist opgegeven bij de politie."

RV

Goodwill

Ondertussen werd Joeri gewekt door de bezorgde receptioniste van het hotel, die uiteindelijk de organisatie van de Spartathlon contacteert. "Zo werd ik teruggevonden, en ben ik weer op pad gegaan. Jammer genoeg was een groot deel van het publiek al weg, veel sfeer was er niet meer. Maar ik kon het laatste stuk van het parcours nog afleggen, en bij het standbeeld de voet van Leonidas aanraken (het eindpunt van de Spartathlon, red.)." Joeri was op dat moment 36 uur en 21 minuten op pad. "21 minuten buiten de tijdslimiet, maar dankzij de goodwill van de organisatie mocht ik toch nog finishen."


Wanneer Joeri aan de telefoon vanuit Griekenland het verhaal doet, is hij nog amper bekomen van het avontuur. "Volledig recupereren zal toch een maand duren. Woensdag moet ik weer werken, maar ik heb een bureaujob, dus geeft het niet dat ik wat mank. Of je gek moet zijn om 246 kilometer te lopen? Gek niet, want zot zijn doet geen zeer en als je zo'n afstand hebt gelopen doet alles wél zeer (lacht). Of ze mij hier nog terugzien? Ik ben niet van plan om nog eens een Spartathlon te lopen. Ik vrees dat ik het de volgende keer niet zou halen, maar ik blijf wel lopen."

Leven omgegooid

Joeri reed vroeger rond met een ijskraam en gooide zijn levensstijl helemaal om. "Ik leefde op pita, pizza, frieten en liters cola. In 2006 ging ik gezonder leven." Sindsdien rijgt hij de marathons aan elkaar en loopt zijn volgende op 12 november. Joeri Schepers is een van de organisatoren van het loopevenement de '6 uur van Aalter'. Volgend jaar pakt hij in zijn thuisgemeente onder andere uit met een tweedaagse, een nachtmarathon, en de achtste editie van de '6 uur van Aalter'.