Expo ’75 jaar bevrijding Poolse militairen’ komt deze zomer naar Aalter

Een beeld van de bevrijding van Poperinge.
Stadsarchief Poperinge Een beeld van de bevrijding van Poperinge.
Vanaf april trekt de tentoonstelling ’75 jaar bevrijding Poolse militairen’ door Vlaanderen. Ook in Aalter is een stop gepland.

Op 6 september 1944 stonden de Poolse pantserwagens van de legendarische generaal Stanisław Maczek aan de grens van de lage landen. Die bevrijding is bijna 75 jaar geleden en dat wordt herdacht met een reizende tentoonstelling. “De inspanningen en opofferingen van de Poolse soldaten gedurende Wereldoorlog II worden vaak jammerlijk vergeten”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). “Nochtans hebben meer dan tienduizend soldaten zich ingezet voor de bevrijding van een dertigtal Vlaamse steden en gemeenten. Dit ging vaak gepaard met bloedige confrontaties met de bezetter. Met de expo ‘Armoured Wings’ of ‘Gepantserde Vleugels’ brengen we hulde aan deze helden.”

De expo start op 20 april in het stadhuis van Poperinge, en trekt nadien naar Roeselare. Van 29 juni tot 28 juli zal de tentoonstelling te zien zijn in het gemeentehuis van Aalter.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.