Boek met oorlogsrecepten

'Koken in Bezet Gebied' is een nieuw boekje met daarin recepten en weetjes over het eten tijdens de Eerste wereldoorlog in het Meetjesland. Het boekje wordt uitgebracht door Comeet en het Culinair Genootschap Meetjesland.


"Het water zal je misschien niet bij ieder recept in de mond komen, maar het boek geeft een mooi beeld van waarmee de Meetjeslanders hun honger moesten stillen", vertelt Hanne Couckuyt. "Onder de Duitse bezetting was het voedsel schaars en duur. Via de voedingscomiteiten kwamen vreemde voedingsmiddelen het land binnen. Huisvrouwen moesten creatief uit de hoek komen. Om hen te helpen, werden speciale oorlogskookboekjes verspreid en ook in de kranten verschenen recepten. Om bepaalde tekorten aan te vullen, werden ook Ersatz-producten gebruikt. Dat zijn voedingsmiddelen van een vaak mindere kwaliteit ter vervanging van iets anders dat niet beschikbaar was. Een bekend voorbeeld daarvan is gebrande cichorei of witlofwortels in plaats van echte koffie."


Het boek is gratis verkrijgbaar, onder andere aan de balie van Comeet in Eeklo. Info over het boek 'Koken in Bezet Gebied' staat op www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be. (JSA)