Baan Aalter-Eeklo vijf weken dicht

VERKEERSLICHTEN OF FLITSPAAL MOETEN DOORTOCHT OP TERMIJN VEILIGER MAKEN

De doortocht in Ursel is al maanden in zeer slechte staat. Het nieuwe wegdek komt dus niets te vroeg.
JSA De doortocht in Ursel is al maanden in zeer slechte staat. Het nieuwe wegdek komt dus niets te vroeg.
De doortocht van Ursel krijgt vanaf volgende week een nieuwe asfaltlaag. De Middelweg en Eekloseweg zijn in slechte staat. De drukke verbindingsbaan tussen Aalter en Eeklo moet wel vijf weken dicht. In een latere fase wil de gemeente er verkeerslichten of zelfs een flitspaal plaatsen.

Vanaf dinsdag 17 mei wordt er gewerkt op de doortocht van Ursel. Over een traject van een kleine drie kilometer komt een nieuw wegdek. "De eerste fase loopt vanaf dinsdag tot en met 14 juni, net voor Urselkermis", zegt schepen van Openbare Werken Sabine Van Wonterghem (Groep 9910). "Dan wordt er gewerkt in de Middelweg, van aan de gemeentegrens met Aalter tot net voor de Kapelstraat. Daar wordt het beton gebroken en die brokstukken dienen als fundering voor de nieuwe weg. Er komt een soort van net boven en dan wordt een nieuwe toplaag in asfalt gegoten. Tijdens die weken zal het verkeer omgeleid worden langs de N44, om dan aan garage Lam-brecht in Knesselare in te slaan en via de Urselseweg zo naar Ursel te komen."


De tweede fase van de werken loopt van 15 tot en met 24 juni. Dan wordt gewerkt tussen de Oude Middelweg en schrijnwerkerij Saelens langs de Eekloseweg. Daar wordt het bestaande asfalt gewoon afgefreesd en vervangen door een nieuwe laag asfalt. Daardoor duurt die fase ook een stuk minder lang.

Gras

Buiten de bebouwde kom wordt de kasseistrook tussen het wegdek en het fietspad ook vervangen door een grasstrook. "Dat moet de verkeersveiligheid verhogen, want nu gebruiken te veel bestuurders de kasseistrook om rechts in te halen. Zo brengen ze de fietsers echt in gevaar", klinkt het nog.

Doortocht kruisen

Knesselare denkt ondertussen verder en wil nog meer maatregelen nemen om de verkeersveiligheid van de doortocht te verhogen. "Ursel wordt als dorp echt in twee gesplitst door de doortocht", zegt schepen van Mobiliteit Fons De Neve (Groep 9910). "De kant van de school en het rusthuis wordt steeds meer ontwikkeld, dus moeten steeds meer mensen die doortocht kruisen. We willen op termijn vooral het stuk Eekloseweg tussen de kerk, de pastorij en Onderdale herinrichten. Daardoor moet het meer een plein lijken, dan een doortocht. Op het verkeersplateau aan de kerk komt nu al zandkleurig asfalt, om zo aandacht te vragen voor de oversteekplaats. Ondertussen onderzoeken we wat we nog meer kunnen doen. Het plaatsen van bomen kan voor een visuele versmalling zorgen, waardoor er minder snel gereden wordt. Of moeten er verkeerslichten komen? Of misschien zelfs een flitspaal? Allemaal zaken die we de komende weken gaan onderzoeken. We willen ook de burgers van Ursel laten meedenken en inspraak geven. Maar eerst gaan we het wegdek zelf vernieuwen. Daar willen we niet mee wachten."