Aanleg derde en vierde spoor begonnen

Graafkranen volop in de weer rond station Maria-Aalter

De kranen zijn heel de buurt van het station van Maria-Aalter aan het omwoelen.
Joeri Seymortier De kranen zijn heel de buurt van het station van Maria-Aalter aan het omwoelen.
De voorbereidende werken voor de aanleg van het derde en vierde spoor in Aalter zijn begonnen. In de buurt van het station van Maria-Aalter worden voorbereidende rioleringswerken uitgevoerd. De komende twee jaar zal in de stationsbuurten van Maria-Aalter en Aalter gewerkt worden. Later volgt ook de stopplaats van Bellem.

De bouwkranen hebben de buurt van het station van Maria-Aalter volledig ingepalmd. Aan de Vaanders wordt volop gewerkt. “Deze werken maken deel uit van de voorbereidingen voor de aanleg van het derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge”, zegt waarnemend burgemeester Patrick Hoste (CD&V) van Aalter. “Hier in Maria-Aalter gaat het om ingrijpende werken. Het spoordeel dat nu aan de beurt is, is dat tussen Beernem en Aalter-centrum. Om in Maria-Aalter het derde en vierde spoor te kunnen leggen moest de nodige plaats vrijgemaakt worden. Dat betekent dat ook de rijweg naast de sporen moet opschuiven. We maken van de gelegenheid gebruik om meteen ook nieuwe rioleringen te steken in de stationsbuurt.”

De opstapplaats van Maria-Aalter zal ook helemaal vernieuwd worden. “De perrons worden verhoogd, zodat het gemakkelijker in- en uitstappen wordt”, zegt burgemeester Hoste. “Er komen ook splinternieuwe overkappingen, zodat de pendelaars droog en comfortabel op de trein kunnen wachten. De tunnel onder de sporen van Maria-Aalter wordt ook vernieuwd, en je zal zelfs een rechtstreekse toegang krijgen van in de voetgangerstunnel naar de sporen. Ten laatste binnen twee jaar hebben we een compleet vernieuwde stopplaats hier in Maria-Aalter. Goed nieuws voor de vele pendelaars. Het comfort wordt nu verhoogd, en dat wil zeggen dat op termijn ook het treinaanbod verhoogd zal worden.”

Betere perrons

Infrabel investeert meer dan dertig miljoen euro in en rond de stations op het grondgebied Aalter. Ook de vernieuwing van het station van Aalter-centrum zit in de huidige plannen. Daar wordt het huidige station gesloopt, en vervangen door een veel kleiner, maar functioneel gebouw. Ook de onderdoorgang en de perrons in Aalter worden volledig vernieuwd. “In Brussel wordt nu ook het dossier voorbereid voor het laatste stuk van de aanleg van het derde en vierde spoor. Dat zal tussen Aalter en Landegem zijn. In dat traject zit ook de stopplaats Bellem, en ook die stopplaats zal volledig vernieuwd worden. We hebben van de NMBS de absolute toezegging dat Aalter zijn drie stations mag behouden. Veel mensen vinden dat misschien normaal, maar het is niet evident vandaag om als gemeente niet evident om op je grondgebied drie stations te behouden. Onze hoofdstad heeft Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord, en dat is in Aalter ook een beetje zo”, knipoogt burgemeester Hoste nog.

Ook de perrons en schuilhuisjes aan de stopplaats Maria-Aalter worden vernieuwd.
Joeri Seymortier Ook de perrons en schuilhuisjes aan de stopplaats Maria-Aalter worden vernieuwd.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.