"Achterkleinzoon begroet ik met vuistje"

OUDSTE AALTERNAAR OOIT (106) HELEMAAL MEE MET ZIJN TIJD

Urbain is hipper dan ooit en geeft een vuistje aan achterkleinzoon Melijn (7): "Geleerd van mijn verpleegster".
Joeri Seymortier Urbain is hipper dan ooit en geeft een vuistje aan achterkleinzoon Melijn (7): "Geleerd van mijn verpleegster".
Eeuweling Urbain Heyndrickx uit Bellem is mee met zijn tijd. Dat bleek gisteren op zijn 106de verjaardag toen achterkleinzoon Melijn (7) zijn huis in de Ommegangstraat binnen kwam. "Ik begroet hem sinds kort met een vuistje. Geleerd van mijn verpleegster, dat is blijkbaar modern", lacht Urbain.

Tot zo ver de gemeentediensten van Aalter het konden opzoeken is Urbain Heyndrickx met zijn 106 jaar de oudste man ooit in de gemeente. Veel is de jarige het voorbije jaar niet veranderd. Bij het feest van gisterenmiddag was hij het nog altijd die alles regelde en het gesprek op gang hield. Hij woont ook nog altijd thuis, want van een woonzorgcentrum of inwonen bij zijn zoon moet hij niet weten. "Ik ben nu 106 jaar en besef dat dit echt wel heel veel is", zucht Urbain. "Maar ik ben hier nog altijd, en dat is toch het belangrijkste. Ik heb ondertussen wel mijn twee zussen moeten afgeven. Anderhalf jaar geleden overleed mijn zus Madeleine en in augustus heb ik ook afscheid moeten nemen van zus Marcella. Zij was een zuster en is net geen 100 jaar geworden. Met mij gaat het ondertussen nog goed. Stappen wordt een beetje moeilijker, maar ik doe het wel nog elke dag. Ik loop soms zelfs rondjes rond mijn bed, om toch zeker in beweging te blijven. En ik wil ook mee zijn met de tijd. Mijn verpleegster heeft mij geleerd hoe je een 'vuistje' moet geven. En dat doe ik nu altijd als mijn achterkleinzoon Melijn komt. Wij schelen maar liefst 99 jaar."


Klinken deed Urbain gisteren zoals de traditie het wil met een witte Martini. "Ik drink elke dag een kleintje", vertelt de man.


"Vorig jaar had ik dat ook in Het Laatste Nieuws gezegd, en stond ik met een Martini op de foto. De dag nadien stond er van Martini een doos aan mijn deur, met daarin twee grote flessen. Ongezond kan het niet zijn, want anders zou ik geen 106 jaar worden, hé. Ik rook ook nog elke dag drie sigaretjes, die ik zelf rol. Voor de rest doe ik natuurlijk niet al te veel meer. Ik krijg hulp in het huishouden en ook het Wit-Gele Kruis komt twee keer per dag langs. Ik vul mijn dagen met de bezoekjes die ik krijg, ik lees de krant en ik kijk heel graag televisie. Het allerliefst volg ik de koers. Of ik een fan ben van Peter Sagan? Neen, dat is geen coureur. Dat is een clown! Die mannen koersen toch niet meer vandaag? Eddy Merckx: dat was nog eens een coureur. Hij kon werkelijk alles."

Als burgemeester Patrick Hoste (links) en schepen Philippe Verleyen vragen of Urbain nog kan stappen, geeft de jarige gewoon een demonstratie.
Joeri Seymortier Als burgemeester Patrick Hoste (links) en schepen Philippe Verleyen vragen of Urbain nog kan stappen, geeft de jarige gewoon een demonstratie.

Zeven keer

Aalter heeft vandaag twee eeuwelingen. Urbain steekt met zijn 106 kaarsjes natuurlijk iedereen naar de kroon. In het klooster van Lotenhulle is Zuster Rosa in mei 101 geworden. "101 jaar is ook oud natuurlijk. Ik ben dat ook ooit geweest, maar dat is al lang geleden", lacht Urbain. "Die 'mannen van de gemeente' zijn ondertussen al zeven keer bij mij op bezoek geweest met cadeaus. Volgend jaar word ik 107. Ik heb hen gezegd dat ze zelfs niet meer moeten vragen of ze mogen komen. Ik heb gezegd dat ze het nu al in hun agenda mogen zetten, en maar moeten afkomen", lacht de jarige Urbain nog.