Zware brand op Grote Markt in Aalst verwoest 'Café de Paris' en chocoladezaak 'Valentino'

Aalstenaars en horeca betuigen massaal hun steun en zijn solidair met slachtoffers

Rogier Schockaert en Koenraad De Neve, uitbaters van 'Café De Paris' zijn in het hart getroffen nadat een zware brand deze nacht hun zaak volledig vernielde. Ook chocoladezaak 'Valentino', die langs de achterkant aansluit, ging volledig in vlammen op. Café De Beiaard en De Zwarte Kat liepen aanzienlijke rookschade op. De brandweer moest maar liefst drie uur blussen om het vuur onder controle te krijgen. Een kortsluiting aan de koelkast lag aan de oorzaak van de zware brand. "Ons levenswerk is verwoest, maar we komen nog sterker terug", aldus Rogier en Koenraad. 

Café De Paris brandde volledig uit. Ook chocoladezaak Valentino is volledig verloren.
Koen Baten Café De Paris brandde volledig uit. Ook chocoladezaak Valentino is volledig verloren.

De brand werd zondagnacht ontdekt rond 2.30 uur door een fietspatrouille van de Aalsterse politie. "Zij namen een brandgeur waar en verwittigden onmiddellijk de brandweer. Toen zij ter plaatse kwamen sloegen de vlammen al door het dak, wat doet vermoeden dat het vuur al even bezig was", zegt burgemeester Christoph D'haese. 

Ook Rogier werd onmiddellijk gewekt en kwam naar de Grote Markt om poolshoogte te nemen. "Alles werd volledig vernield. Vier jaar geleden hadden we de zaak vanbinnen nog volledig aangepakt en vernieuwd, maar tegen een kortsluiting sta je gewoon machteloos", zegt Rogier van 'Café de Paris'. "Je verwacht niet dat zoiets kan gebeuren. Het is ons levenswerk dat hier in vlammen is op gegaan, er is haast niets dat we kunnen recupereren."

Rogier Schockaert en Koenraad De Neve van Café De Paris.
Rutger Lievens Rogier Schockaert en Koenraad De Neve van Café De Paris.

Iedereen leeft enorm mee, wij krijgen heel veel steunreacties en berichten, dat doet ons veel plezier. Wij gaan zeker niet bij de pakken blijven zitten en zullen onze zaak zo snel mogelijk heropenen.

Rogier Schockaert
De brand zorgde ook voor heel wat rookontwikkeling.
Koen Baten De brand zorgde ook voor heel wat rookontwikkeling.

De zaak bestaat al meer dan 10 jaar, maar werd de laatste jaren sterk opgewaardeerd. De brand kwam dan ook als een schok voor de inwoners van Aalst. "Iedereen leeft enorm mee, wij krijgen heel veel steunreacties en berichten, dat doet ons veel plezier. Wij gaan zeker niet bij de pakken blijven zitten en zullen onze zaak zo snel mogelijk heropenen, dat we alleen nog maar beter kunnen worden", besluiten Rogier en Koenraad. 

De brand woedde bijzonder hevig
Koen Baten De brand woedde bijzonder hevig

Ook Hellen de Bruyn, die chocoladewinkel Valentino openhoudt, is erg onder de indruk. "Heel het dak is ingestort en de schade door het water is niet te overzien. Ik stond nog maar een jaar in de zaak, maar ik vrees dat ze weer vanaf nul moet opgestart worden", aldus Hellen. "De timing is ook zeer slecht. Binnenkort is het Sint-Maarten en worden er heel wat chocoladen postuurtjes verkocht, maar ik ben nu wel mijn winkel kwijt." Hellen heeft er wel het volste vertrouwen in Valentino snel weer open kan gaan. "Morgen komt de expert en dan hoop ik dat we vrij snel met de heropbouw kunnen beginnen, zodat we tegen 11 november klaar zijn. Aalstenaars zijn sterke personen en we komen hier ook wel door", besluit de vrouw. 

Hellen is geschrokken, maar hoopt dat ze snel weer aan de slag kan.
Koen Baten Hellen is geschrokken, maar hoopt dat ze snel weer aan de slag kan.

Het parket stuurde een deskundige ter plaatse die vaststelde dat het om een accidentele brand ging, die ontstaan is door een kortsluiting aan de koelkast. "Het was een brand die zeer moeilijk onder controle te krijgen was, en die dan ook nog eens was overgeslagen op de chocoladezaak", aldus D'haese. "Onze brandweermannen hebben urenlang geblust en rond 5.15 uur was het vuur onder controle. De schade is echter enorm. Vijf bewoners werden ook geëvacueerd omwille van de hevige rookontwikkeling. "Ook een brandweerman raakte tijdens de interventie lichtgewond omdat hij enkele dakpannen op zijn hoofd had gekregen en rook inademde. Hij werd ter plaatse verzorgd."

Nadat de brand onder controle was, werd er nog een hele tijd nageblust door de brandweerlieden. De brandweer en de civiele bescherming waren zondagochtend ter plaatse om de daken van de getroffen zaken dicht te maken en de handelspanden veilig achter te laten. 

De brandweer en de civiele bescherming waren aanwezig om de getroffen gebouwen na de brand af te sluiten.
Koen Baten De brandweer en de civiele bescherming waren aanwezig om de getroffen gebouwen na de brand af te sluiten.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Veel sterkte en moed voor Rogier en de andere getroffenen, voor de inwoners van Aalst en omgeving was/is Café de Paris al vele jaren een begrip. Gelukkig zijn er geen menselijke slachtoffers.

 • Sabrina de Leeuw

  Veel sterkte!

 • pierre van damme

  ook heel veel sterkte aan de getroffen personen,en jullie geraken er zeker weer bovenop.

 • Cindy van Snick

  heel veel sterkte zo erg zeg was is het hier den laatste tijd er gebeurt hier veel in aalst ten laatste tijd

 • Dieter de Bruycker

  Sterkte