Werner Kinoo wil voor de derde keer de prinsenscepter: “Maar niet om keizer te worden!”

Werner Kinoo.
Rutger Lievens Werner Kinoo.
Treedt Werner Kinoo (49) in 2020 toe tot het selecte clubje van carnavalisten die drie keer prins carnaval van Aalst zijn geweest? Er zijn er op dit moment maar twee meer in leven die dat kunnen zeggen: Kamiel Sergant en Michel Cleemput. Het is al van de jaren 70 geleden dat daar iemand in slaagde. Toch aast Werner Kinoo niet op de titel van keizer. “Je bent geen keizer carnaval omdat je drie keer wint”, zegt Werner.

Kamiel Sergant werd prins in 1963, 1966 en 1968. Een jaar later werd hij keizer. Michel Cleemput won de verkiezingen van 1971, 1973 en 1978. Mogen we volgend jaar achter Werner Kinoo de jaartallen 1994, 2014 en 2020 schrijven? Hij ontkent alleszins met kracht dat hij dit doet om keizer van het carnaval te worden. “Dat verhaal van dat keizerschap is echt niet waar. Het is niet omdat je drie keer prins bent dat je automatisch keizer bent. Kamiel Sergant is aangesteld door de stad omwille van zijn grote verdiensten”, zegt Werner.

Tweede in rij

Mocht Kamiel Sergant ooit er niet meer zijn, dan gaat het keizerschap niet automatisch naar Werner Kinoo. “Wie zegt dat er ooit nog een keizer komt? En als de stad dat toch zou willen is Michel Cleemput de eerste die er recht op heeft. Ik ben maar tweede in de rij, Michel is nog voor mij”, zegt Werner.

Als je aan Werner Kinoo vraagt waarom hij na die overwinningen op de prinsenverkiezingen van 1994 en 2014 nog eens wil meedoen, komt het antwoord neer op: ik sta gewoon enorm graag op een podium. Het keizerschap interesseert hem niet, Werner treedt graag op. Als één iemand daarmee wegkomt, is het Werner Kinoo. Wie ooit met hem ‘s avonds ging pintelieren, weet dat hij geen café verlaat zonder een keer op tafel te staan dansen en zijn monsterhit ‘Voil Jeanet’ te zingen voor alle toehoorders. Ambiance verzekerd.

Voil Jeanet

Wie aan Werner Kinoo denkt, denkt niet alleen aan zijn kapperszaak in de Koolstraat of aan zijn groep De Popollekes, maar ook aan het liedje Voil Jeanet. “Na mijn eerste overwinning in 1994 heb ik eigenlijk niet anders meer gedaan dan overal dat liedje gezongen. Vroeger waren er ook wel meer carnavalsbals en zo. Elke keer geraakte ik dan toch dat podium op en wilden de mensen Voil Jeanet horen”, zegt Werner. Het is de ultieme ode aan de echte Oilsjterse Voil Jeanet. De Kinoo’s hebben iets met de figuur van de Voil Jeanet. Zijn broer Gunther Kinoo zit in de groep Een Voil Jeanet es Giejn Travestie, die pleit voor het bewaren van de authentieke Voil Jeanet.

In 2020 krijgen we een prinsenverkiezing met twee ervaren rotten op het podium. “Voor Yvan is het net als voor mij zijn derde prinsenverkiezing”, zegt Werner. Twee carnavalisten met een stamboom ook. De vader en grootvader van tegenkandidaat Yvan De Boitselier waren prinsen carnaval.  De vader van Werner, Paul Kinoo, was prins carnaval in 1987. Popol overleed in 2010. “Daar hebben we het nooit over gehad, dat ik nog een tweede en een derde keer aan een prinsenverkiezing zou meedoen”, zegt Werner, die er een positieve vriendschappelijke campagne van wil maken. Het wordt een prinsenverkiezing op hoog niveau, net zoals de voorbije jaren”, zegt hij.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.