Weinig ondernemerszin in regio

DENDERLEEUW OP ÉÉN NA LAAGSTE AANTAL ZELFSTANDIGEN IN VLAANDEREN

Zelfstandig fotograaf en bestuurslid van Unizo Denderleeuw, Yves Nevens: "Om uit te breiden is er niets voor handen. Dan moet men richting industrieterrein in Erembodegem trekken."
Foto CVHN Zelfstandig fotograaf en bestuurslid van Unizo Denderleeuw, Yves Nevens: "Om uit te breiden is er niets voor handen. Dan moet men richting industrieterrein in Erembodegem trekken."
Inwoners van de Denderstreek zijn minder ondernemend dan elders. Vooral in Denderleeuw, dat het op één na laagste aantal zelfstandigen heeft in Vlaanderen, is de ondernemingszin laag. Gemiddeld is er slechts 1 zelfstandige op 12 mensen. In Vlaanderen is dat 1 op 7. "Grotere bedrijven hebben hier geen ruimte", zegt Yves Nevens, zelfstandig fotograaf en bestuurslid van Unizo Denderleeuw.

Recente cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie tonen dat Brusselaars met 17,10% en Vlamingen met 14,11% zelfstandigen meer zin hebben voor ondernemen dan Walen met 13,21%. In Vlaanderen blijkt dan weer dat er, met uitzondering van de noeste West-Vlaamse werkers die 16% halen, weinig afwijkingen zijn. De andere Vlaamse provincies zitten allen iets onder het Vlaamse gemiddelde. De regio rond Aalst is duidelijk het minst aantrekkelijk voor zelfstandige ondernemers. Geen enkele van de 11 steden en gemeenten uit de Denderstreek doet beter dan het Oost-Vlaams gemiddelde van 13,66%.

Imagoprobleem

Een onderzoek van de Oost-Vlaamse Kamer van Koophandel (Voka) stelde in 2013 al dat de Denderstreek met een imagoprobleem kampt. "De regio van Aalst tot Geraardsbergen mist een duidelijke identiteit, een gemeenschappelijk economisch toekomstbeeld en strategie", besloot gedelegeerd bestuurder Geert Moerman van Voka toen. In het verleden was de Dendersteek vooral een textiel- en confectieregio. "Maar de laatste jaren is de voedingsnijverheid de grootste industriële sector in de Denderstreek met 4.708 arbeidsplaatsen of 25% van het totaal in de secundaire sector." Voornaamste oorzaak volgens Voka is de moeilijke mobiliteit en lage ambitie in de regio. "De centrale ligging is een troef, maar de gebrekkige ontsluiting en ontoereikende mobiliteit en de matige economische ambitie maken dat ondernemen in de Denderstreek niet echt aantrekkelijk is."

Denderleeuw

Een probleem dat men in Denderleeuw heel goed kent. De ligging vlakbij Brussel lokt heel veel spoormigranten, maar die investeren weinig of niet in de eigen regio. Met slechts 8,25% zelfstandigen heeft Denderleeuw het op één na laagste aantal zelfstandigen in Vlaanderen. Enkel het Antwerpse Niel heeft met 7,83% zelfstandigen nog minder ondernemende inwoners.

Geen investeringen

"Het probleem is vooral dat de politiek niet wil investeren in het ondernemingsleven", zegt Yves Nevens, zelfstandig fotograaf die een eigen zaak heeft in Denderleeuw en in het bestuur zit van Unizo Denderleeuw. "Vanaf het moment dat zelfstandigen willen uitbreiden, is er niets voorhanden en trekt men richting industrieterrein in Erembodegem of elders. Grotere bedrijven hebben hier geen ruimte. De zone aan het Strokapelleken is al 20 jaar ingekleurd als kmo-zone, maar de nodige handtekeningen om het gebied als kmo-zone te ontwikkelen, ontbreken nog steeds. Bovendien is men enorm veel gebied aan het inkleuren als woongebied. Er komen wel nieuwe Unizo-leden bij, maar dat zijn eenmanszaken of zaken met slechts twee of drie werknemers. Het gaat vaak om consultants of IT'ers, die van thuis kunnen werken."