Weg naar D'Haese II ligt wijd open

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN AALST

Aalst, burgemeester, Aalst, Christoph D'Haese
Wannes Nimmegeers Aalst, burgemeester, Aalst, Christoph D'Haese
Tenzij een asteroïde dit weekend carnavalsstad Aalst in één klap van de aardbol veegt, kroont Christoph D'Haese (N-VA) zondag zichzelf voor de tweede maal tot burgemeester. N-VA kan dan kiezen: de coalitie voortzetten met CD&V en Lijst A of Open Vld mee in het bad nemen.

In 1994 en in 2000 haalde Anny De Maght (Open Vld) telkens ongeveer 9.000 voorkeurstemmen binnen als burgemeester van Aalst. Als Christoph D'haese wil dat ze over dertig jaar nog over hem praten dan zou hij moeten groeien van de 5.000 voorkeurstemmen die hij kreeg in 2012 naar een gelijkaardig aantal. En waarom niet? Er is nog nooit in de geschiedenis van Aalst in zes jaar bestuur 200 miljoen euro geïnvesteerd. Utopia, Schotte, autotunnels, drie woonzorgcentra, een nieuw stadhuis, een positiever imago, een crematorium,... Al werd het niet allemaal voor 100% betaald met geld uit de stadskas, de stad maakte wel een quantumsprong vooruit. Er was voor het eerst in tien jaar weer politieke stabiliteit. Om het met een boutade te zeggen dat de politici van het schepencollege zelf ook soms gebruiken: "Als al dat werk niet wordt beloond, dan doen we volgende keer niks."

Anny De Maght haalde haar megascores indertijd wel doordat ze een uitdager had. 'Liever die blaa kalle, dan Marc Galle', werd gezegd in 1994 toen De Maght het opnam tegen de socialist Galle. Dat ontbreekt in 2018, er zijn geen andere kandidaat-burgemeesters buiten de lijsttrekker van N-VA. Oké, Michel Van Brempt van Vlaams Belang werpt zich op als kandidaat-burgemeester, maar het is niet duidelijk of dat om te lachen is. In 2012 waren zowel Ilse Uyttersprot (CD&V), Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), als Ann Van de Steen (toen nog sp.a) kandidaat om de stad te leiden, nu geven ze geen kik. Bij CD&V en N-VA zijn ze fan van een brede meerderheid en men gaat ervan uit dat je vanaf 25 op 43 zetels een comfortabele coalitie kan vormen. De huidige coailitie van N-VA, CD&V en Lijst A heeft samen 28 zetels. N-VA en CD&V hebben er samen 23. In principe hebben ze dus aan twee zetels extra genoeg.

Lukt dat niet dan zijn er twee geprefereerde partners: Open Vld en Lijst A. De lijsttrekkers van die twee partijen hebben alles te verliezen op 14 oktober. De sfeer bij Open Vld is na enkele goeie peilingen opperbest. Maar het is broos, want als Jean-Jacques De Gucht er opnieuw niet in slaagt om zijn partij in het stadsbestuur te loodsen dan staat zijn taxi naar Berlare klaar. Enkele rit. Bovendien moet hij opletten van het zwarte paard in zijn eigen partij: Martine De Maght. Als zij erin slaagt meer voorkeurstemmen te halen dan de lijsttrekker zullen het nog interessante partijvergaderingen worden in de Graaf Van Egmont.

Bij Lijst A speelt Ann Van de Steen alles of niets. Toen ze na de splitsing van sp.a in Aalst voelde dat ze met de SD&P alleen niet aan genoeg zetels zou komen, besloot ze een stadslijst Lijst A op te richten. Een slimme poging van Van de Steen en Dylan Casaer - beiden overigens oerdegelijke schepenen - om naar stemmen te vissen buiten de historische socialistische achterban. Als het misloopt en Lijst A belandt in de oppositie lijkt de kans vrij klein dat topadvocate Ann Van de Steen terugkeert naar de gemeenteraad.

Voor haar vroegere partijgenoten van sp.a is de verkiezing van 2018 een gevecht tegen de kiesdrempel. Groen wordt wellicht de winnaar op links. Om echt een rol van betekenis te spelen en D'Haese uit te dagen, daarvoor is het nog een verkiezing te vroeg. Aan de andere kant van het politieke spectrum ziet het er ook goed uit voor Vlaams Belang, dat hoopt op een terugkeer van ontgoochelde N-VA-kiezers. Groen en Vlaams Belang stuurden deze week persberichten met de boodschap dat ze klaar zijn voor deelname aan het bestuur, maar de kans dat dat gebeurt is even groot als de kans dat het water van de Dender ineens van Aalst stroomopwaarts richting Denderleeuw begint te stromen. (RLA)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.