VVAK roept onderhandelaars op om erfgoed beter te beschermen

Kasteel van Regelsbrugge, een stukje erfgoed in Aalst.
Foto Rutger Lievens Kasteel van Regelsbrugge, een stukje erfgoed in Aalst.
De Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon (VVAK) heeft aan de onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld een memorandum overhandigd met haar visie op het toekomstige erfgoedbeleid. VVAK wil onder meer dat verloederd erfgoed wordt aangepakt.

VVAK overhandigde haar memorandum aan de onderhandelende partijen N-VA, CD&V en Open Vld. Die politieke partijen zijn bezig met de vorming van een coalitie in Aalst.

VVAK pleit voor een geïntegreerde efgoedvisie, aandacht voor kwaliteitsvol bouwen, beter inventariseren van erfgoed, zorg voor parochiekerken, erfgoed beschermen via de Gecoro en werken aan verloederd erfgoed.

“Erfgoed uit een recent verleden dat wij in Aalst wat dreigen te vergeten, zijn onze Aalsterse kastelen. Aan de rand van de stad bevinden zich niet minder dan 11 kastelen. Slechts 5 zijn beschermd”, zegt VVAK. “Het is ook zeer verwonderlijk dat een aantal belangrijke kapellen en iconische huizen nog niet beschermd zijn. We denken aan het Huis Gheeraerdts en de Meuleschettekapel.”

“Zullen de verschillende parochiekerken waarvoor een nieuwe bestemming wordt gezocht allemaal een waardevolle herbestemming krijgen”, vraagt VVAK zich af. “De site van de voormalige Arme Klaren in de Sint-Annalaan is een inspirerend voorbeeld.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.