VIDEO. Verschillende incidenten bij vakbondsblokkade industrieterrein Erembodegem

De vakbondsblokkade aan het industrieterrein van Erembodegem kon rekenen op een pak agressie van automobilisten die niet tot op hun werk geraakten. Verschillende personen gingen in discussie met de vakbonden, een persoon begon de blokkade af te breken, een ander reed tegen hoge snelheid langs de stakers en de blokkade het industrieterrein in.

Op deze nationale stakingsdag zijn alle toegangswegen tot het industrieterrein in Erembodegem geblokkeerd door de vakbonden. “We laten alleen de brandweer, politie en mensen van het bedrijf Movianto door. Movianto doet in geneesmiddelen en we willen niemand in gevaar brengen door onze actie”, zegt Paul Van Lierde van de socialistische vakbond en werknemer van VPK.

De vakbonden telden tegen 9 uur al een viertal incidenten. “Vooral mensen die willen doorrijden en zich kwaad maken”, zegt Paul. Soms ging het er agressiever aan toe. Een persoon stapte uit zijn auto en begon de barricade af te breken. “Laat mij door, ik wil naar mijn werk”, riep hij. De politie, die een oogje in het zeil houdt, kwam tussenbeide. Veel gevaarlijker werd het toen een auto rechts van de stakers over het gras tegen hoge snelheid langs de blokkade reed. De stakers konden de nummerplaat noteren, de politie ging erachter aan.

Tegen 11 uur wordt de vakbondsblokkade aan het industrieterrein weer afgebroken.

Bedrijfsleider loodst klanten en leveranciers voorbij blokkade

Een van de bedrijfsleiders op het industrieterrein laat via sociale media aan zijn klanten en leveranciers weten dat hij hen kan binnenloodsen, ondanks de blokkades. “Aan alle klanten en leveranciers van Splendit: er staat nogal wat werkschuw tuig helaas de toegangen tot het industrie terrein te blokkeren met als excuus uw pensioen. Bij hen kan je Cara pils of Jupiler scoren. Bij mij koffiekoeken voor de werkwillenden”, zegt Marijn Broeckaert van Splendit. “Bel me als je er niet geraakt, we hebben onze eigen toegangsweg gemaakt tot de industriezone. Trots dat iedereen hier stipt op post is, the show must go on!”

De vakbondsmilitanten blokkeren de toegang tot het industrieterrein.
Rutger Lievens De vakbondsmilitanten blokkeren de toegang tot het industrieterrein.
De vakbondsmilitanten blokkeren de toegang tot het industrieterrein.
Rutger Lievens De vakbondsmilitanten blokkeren de toegang tot het industrieterrein.
De vakbondsmilitanten blokkeren de toegang tot het industrieterrein.
Rutger Lievens De vakbondsmilitanten blokkeren de toegang tot het industrieterrein.
De politie moest verschillende keren tussenkomen omdat sommige automobilisten in discussie gingen tegen de vakbonden.
Rutger Lievens De politie moest verschillende keren tussenkomen omdat sommige automobilisten in discussie gingen tegen de vakbonden.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Croeckaert

  Jammer dat de roepers ook mee profiteren van de uitgevoerde acties en dan nog liefst als eerste! Vlamingen zijn een raar volkje.

 • Rudy Fosselle

  Een vakbond komt steeds op voor de eigen belangen onder het mom dat het ook over u belangen zou gaan. En zelfs als het over u belangen zou gaan en niet over hun belangen dan kan je stikken.

 • JOERI PAINDAVIN

  Iedereen heeft recht om te staken en te werken. Maar jullie moeten niet komen blijten als jullie geen opslag krijgen. Want er zijn veel dingen die stijgen in prijs maar niet ons loon. Dankzij wie is er de eindejaarspremie denken jullie? En op Erembodigem konden de werkwilligen langs een andere route ook op het industrieterrein geraken, ze moesten gewoon wat verder rijden, maar dat was blijkbaar teveel voor sommige!

 • Toon Louckx

  Waarom men zomaar op de openbare weg blokkades mag opgooien, gaat er bij mij niet in? Dat de stakers en vakbonden willen opkomen voor deze mensen hun rechten, is iets waar ik best respect voor heb. Maar wie denken ze dat ze met deze blokkades raken? Dat zijn niet de bedrijfsleiders noch onze ministers, maar het gewone volk dat zijn steentje wilt bijdragen. Wat een bende kleuters...

 • Jose Van Hauwaert

  Anouk recht op staken ja. Maar wat met het recht op werken? Weet u overigens dat het blokeren van wegen en verkeer in het strafwetboek staat met opsluiting van 8 dagen tot meerdere jaren cel en 8000€ boete? De kost van de staking zal bedrijven wegjagen en ons allemaal geld kosten