VIDEO: Alfons (84), de oudste hopboer van het land: "Pesticiden maken de boer ziek, ik doe het zonder"

Alfons Temmerman bij de verse hop.
Rutger Lievens Alfons Temmerman bij de verse hop.
Het zijn drukke tijden voor de oudste hopboer van het land Alfons Temmerman (84). Bij de laatste hopboer van Oost-Vlaanderen wordt deze dagen de hop binnengehaald. Met de hopbellen van deze kranige tachtiger wordt Witkap gebrouwen.

84 jaar oud is Alfons Temmerman ondertussen en hij blijft maar doorgaan. "84... Ik zeg altijd: 60 + 24", glimlacht Alfons. Terwijl leeftijdsgenoten genieten van de welverdiende rust, kruipt Alfons de tractor op en voert hij ons naar een hopveld waar de hopbellen klaar zijn om geoogst te worden.

"Al van mijn 14 jaar doe ik dit. Ik heb dus een carrière van 70 jaar, wie kan dat zeggen? Ik kom uit een familie van hopboeren. Vroeger hadden we 3,5 hectare, nu heb ik nog twee hectare hop. De opbrengst schommelt zo rond de 1.500 kilo droge hop", zegt Fons. "In totaal staan er 7.000 hopplanten op mijn gronden. Aan de planten heb je geen werk, die sterven nooit. Een plant kan 100 jaar worden, maar je vernieuwt ze best om de 40 jaar. De hopstaken en de zware draden blijven ook staan. De leidraden moeten wel elk jaar vernieuwd worden, want die worden doorgeknipt als de hop klaar is."

Eén klant: Witkap

De 84-jarige man krijgt hulp, maar bedotten zal je hem niet snel doen. De geest is fris. "Al mijn hop gaat naar brouwerij Slaghmuylder en daar brouwen ze Witkap mee", zegt de Erembodegemse hopboer.

"En dat is allemaal bio. Ik ben al 28 jaar gestopt met vergif op mijn planten te spuiten en werk volgens de oude methodes. Ik jaag de bladluizen weg met een extract van rabarber, volledig bio. Waarom ik overgeschakeld ben? Die pesticiden zijn na de Tweede Wereldoorlog opgekomen. Weet je dat Zyklon B, waarmee Hitler de joden vergaste, een pesticide is? Dat soort vuiligheid hebben de boeren decennia op hun land gespoten en velen doen het nog", zegt Alfons.

Hij is met pesticiden gestopt en daar is hij blij mee. "Veel boeren zijn ziek geworden door pesticiden en velen zijn eraan gestorven, daar ben ik rotsvast van overtuigd. Toen we vroeger de velden besproeiden in de zomer met mijn ouders was heel het gezin ziek. Ik moest soms vaak het veld verlaten omdat ik er ziek van werd. In het ziekenhuis zei de dokter: jij mag niet meer op het veld als er gesproeid wordt, laat uw broer het doen."

Deze onverwoestbare hopboer lijkt bijlange nog niet aan het einde van zijn Latijn. De vraag hoe lang hij dit nog kan volhouden, wuift hij weg. Zolang het kan, zal Alfons hop planten, oogsten en verkopen aan de brouwerij die er lekkere Witkap van maakt.

De hop wordt geoogst op het hopveld van Fons Temmerman.
Rutger Lievens De hop wordt geoogst op het hopveld van Fons Temmerman.
De hop wordt geoogst op het hopveld van Fons Temmerman.
Rutger Lievens De hop wordt geoogst op het hopveld van Fons Temmerman.
Alfons Temmerman bij de verse hop.
Rutger Lievens Alfons Temmerman bij de verse hop.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • gustaaf Van Bever

    Een echte boer en mens ! Gelukwensen en nog vele jaren Alfons...

  • Lode Somers

    Felicitaties en nog vele gezonde jaren toegewenst !!