Van coma tot bronzen medaille

DIEDERICK SCHELFHOUT (28) RAAKTE ZES JAAR GELEDEN ZWAAR VERBRAND NA ONGEVAL

Diederick Schelfhout won het brons op het wereldkampioenschap tijdrijden.
Repro Lievens Diederick Schelfhout won het brons op het wereldkampioenschap tijdrijden.
De 28-jarige Diederick Schelfhout uit Erembodegem haalde brons op het WK pisterijden in Mexico. Diederick nam er deel aan het kampioenschap voor sporters met een beperking. Een overwinning op zichzelf, want zes jaar geleden raakte hij na een motorongeval zwaar verbrand en lag hij tien weken in coma.

Op de drie kilometer achtervolging op het WK in Mexico greep Diederick met een vierde plaats net naast het podium, maar in de discipline 'één kilometer achtervolging' haalde de Erembodegemnaar het brons voor België binnen. "Diederick haalde vorig zomer zijn elitestatuut als G-wielrenner dankzij zijn vijfde plaats op het WK in Canada op de wegrit", zegt Anke Vanheirreweghe van vzw Parantee, de sportfederatie voor topsporters met een handicap. "Deze winter heeft hij zich ook toegelegd op de piste en dit weekend reed hij zijn eerste WK op de piste in het Mexicaanse Aguacalientes."


Aalst heeft met Diederick Schelfhout zijn eigen Marc Herremans op het grondgebied wonen. Zes jaar geleden leken zijn sportieve dromen allemaal voorbij, zo vertelde hij recent nog in De Zevende Dag. "Ik was een beloftevol renner. Zes jaar geleden reed ik met de motor naar huis na een training. Er was iemand die niet oplette en die van de afrit van de autostrade direct de steenweg overstak", zegt Diederick. "Ik ben er met de motor frontaal tegenaan gebotst. De tank is ontploft en ik kwam in een vuurzee terecht."


Tien weken lag hij in coma en zes weken verbleef hij in het brandwondencentrum. De jongeman was voor 85% verbrand en lag de twee jaar na zijn ongeval naar eigen zeggen meer op de operatietafel dan in zijn eigen bed. Na meer dan 62 operaties en huidtransplantaties wilde hij terug sporten. "Ze gaven mij weinig kans. De dokter zei dat mijn ene arm en ene been een probleem zouden vormen. Toen ik thuiskwam heb ik besloten direct weer de fiets op te springen. Eerst 100 meter, later meer. Geleidelijk aan ben ik vooruitgegaan", aldus Diederick.


Hij leerde het G-wielrennen, wielrennen voor mensen met een handicap, kennen. Sinds 2012 rijdt Diederick in de competitie van klasse C3. Jonge mensen inspireren is een van zijn doelen. "Ik wil aan jonge mensen laten zien dat ze nog dingen kunnen bereiken, ook al hebben ze iets zwaars meegemaakt in hun leven", zegt Diederick, die gisteren vanuit Mexico op de terugweg was naar ons land. Deze jongen leeft voor zijn sport. In de voorbereiding naar Rio 2016 zette hij zelfs zijn studies stop.


Schelfhout betreurt het dat hij nooit meer contact heeft gehad met de bestuurder van de wagen, die het ongeval veroorzaakte. "Mijn ouders hebben contact gezocht en een ontmoeting proberen organiseren maar dat is niet gelukt. Spijtig, want ik neem die mens niks kwalijk. Iedereen kan fouten maken", zegt Diederick.