Tereos houdt realistische rampoefening

De Civiele Bescherming test hun drone uit.
Tim Van Damme De Civiele Bescherming test hun drone uit.
In de Burchtstraat in Aalst hebben verschillende hulpdiensten een noodplanningsoefening gehouden op de terreinen van Tereos.

Klokslag 10 uur snellen een tiental brandweermannen van Tereos - het vroegere Amylum - naar buiten. Er is brand uitgebroken in een gebouw aan de Burchtstraat en die moet zo snel mogelijk worden geblust. Terwijl de personeelsleden van het zetmeelverwerkend bedrijf worden geëvacueerd, loeien in de verte meerdere sirenes. De Aalsterse brandweer die ook voor de brand werd opgeroepen, komt luttele momenten later aan op de locatie. Ook de civiele bescherming en de lokale politie snelden naar de Burchtstraat om de hulpactie in goede banen te leiden.De brandweerlieden krijgen meteen de opdracht om vijftien vermiste personen op te sporen.


Achteraf bleken het er dertien te zijn, waaronder twee doden. Om het allemaal dat tikkeltje realistischer te maken, leefden de voor de gelegenheid gemaquilleerde slachtoffers zich volledig uit in hun rol. Gestaag, doch efficiënt werden de slachtoffers op rolkarren en zelfs in kruiwagens naar buiten gedragen. Ze belandden in een geïmproviseerde hulpverleningspost, waar ze onderzocht en nadien afgevoerd worden naar het ziekenhuis.De civiele bescherming gebruikte een drone om vanuit de lucht beelden te maken. Die werden doorgestuurd naar het crisiscentrum. Gouverneur Jan Briers, de opdrachtgever, volgde de oefening vanuit de Burchtstraat.Na afloop bleek dan ook dat de samenwerking tussen de verschillende disciplines, de ziekenhuizen en Tereos heel vlot verliep. (TVDN)

De hulpdiensten brengen een 'slachtoffer' in veiligheid.
Tim Van Damme De hulpdiensten brengen een 'slachtoffer' in veiligheid.