Tejo (22) leert carnavalsscepters draaien

Luc gaf Tejo een prototype mee.
Foto Repro Rutger Lievens Luc gaf Tejo een prototype mee.
De 22-jarige Tejo Soete uit Aalst wil in de voetsporen treden van Luc Peirlinck (83), die onlangs stopte met het vervaardigen van de carnavalsscepter van prins carnaval. De prinsen carnaval geven elk jaar de scepter door aan hun opvolger, maar als die versleten of verloren raakt is er op dit moment niemand meer die de kunst van het sceptermaken bezit. Tejo wil dat nu leren.

Tejo Soete heeft een eigen bedrijfje, Wood & Steel, gespecialiseerd in houtbewerking en upcycling. Hij is ook een carnavalist in hart en nieren en tegenwoordig actief bij carnavalsgroep Geloeif Mè Goed. "Ik had het al een paar jaar in mijn hoofd om de kunst van het scepterdraaien bij Luc te leren. Nu las ik in de krant dat Luc wou stoppen, dus was dit het de moment om contact op te nemen met hem. Het is nu dat ik het moet doen, nu kan ik het nog leren van hem", zegt Tejo.


Tejo wil Luc dus opvolgen, maar heeft nog veel te leren. "Op dit moment is er nog één iemand die hout draaiend kan bewerken, maar die maakt geen scepters. Het sculpteren en versieren kan ik, het is dat draaien dat ik de komende maanden wil oefenen. Ik wil het kunnen, een scepter maken van het draaien tot het schilderen. Daarom ben ik bij Luc langsgeweest voor tips om te weten te komen hoe je zo'n authentieke scepter op de traditionele manier maakt", aldus Tejo. "Mijn eerste scepter is zeker niet voor direct. Ik zal een aantal maanden nodig hebben om dit onder de knie te krijgen."


Luc Peirlinck heeft ondertussen al wat kennis doorgegeven aan Tejo. "Ik heb hem wat richtlijnen, wat materiaal en een prototype meegegeven. Tejo heeft wel nog wat werk om het scepterdraaien te leren en hij zal ook wat materiaal moeten aanschaffen. Zo'n draaitafel kost al snel 1.500 euro", zegt Luc. (RLA)