Syrische christenen in Heilig Hartkerk: “Theo Francken blijft voor ons een heilige. Sint Theo”

De Syrische christenen van Aalst blijven achter Theo Francken staan.
Rutger Lievens De Syrische christenen van Aalst blijven achter Theo Francken staan.
De Syrische christenen hebben geprotesteerd tegen de verkoop van de Heilig Hartkerk in Aalst. Vooraan in de kerk hing er een spandoek met daarop ‘kerken blijven kerken’. De Syrische christenen van Aalst blijven ook achter oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA). “Theo Francken is een heilige. Wij zullen hem de rest van ons leven steunen”, zegt Konstantin Al Chammas.

‘Kerken blijven kerken’, stond er op het spandoek vooraan in de Heilig Hartkerk. “Mijn dochter zegt dat het eigenlijk ‘kerken moeten kerken blijven’ moet zijn, maar de boodschap is duidelijk”, zegt Konstantin Al Chammas. “Wij willen niet dat deze kerk niet meer gebruikt wordt als kerk. Waar wij vandaan komen, werden christenen uit de kerk verjaagd en vermoord, kerken worden er afgebroken door IS. En hier willen ze kerken verkopen.”

Konstantin Al Chammas, de spreekbuis van de Syrische christenen in Aalst, hoopt dat de lokale overheid nog iets kan doen. “We hopen dat de bisschop de kerk niet verkoopt. Hopelijk kan burgemeester D’Haese, de vader van Aalst, nog iets doen om dit te voorkomen. Van priester Peter van de katholieke parochie hier kregen we een medelevend bericht dat hij ons wil helpen. Misschien is er plaats voor ons in de kerk van Sint-Paulus of Mijlbeke”, zegt Al Chammas. “De Syrische christenen van Aalst wonen allemaal in de buurt van de Heilig Hartkerk, onze priester is pas komen wonen in de Groenstraat. Op zich is de kerk van Mijlbeke niet zo ver van zijn huis.”

Als één man achter Theo Francken

De Syrische christenen blijven ook als één man achter Theo Francken (N-VA) staan. Dat benadrukten ze vandaag nog eens in de Heilig Hartkerk. “Wij blijven schouder aan schouder met Theo Francken (N-VA). Hij is een heilige voor ons, Sint Theo. Zolang we leven, zullen wij Theo Francken blijven steunen”, zegt Al Chammas. “De meeste van de mensen hier zijn via humanitaire visa naar België gekomen, dankzij Theo Francken.”

De geruchten dat er geld werd gevraagd in ruil voor humanitaire visa gingen volgens Al Chammas al rond voor de lokale verkiezingen. “Misschien is er een persoon in Syrië die in de fout is gegaan, ik weet het niet. Als ik het vraag aan de families zegt niemand er iets van te weten”, aldus Konstantin. “Het moet onderzocht worden, maar we denken dat het onderzoek Theo Francken zal zuiveren van elke schuld”, klinkt het. Na de misviering werd er voor de kerk een spandoek getoond met ‘Wij steunen Theo Francken’.

Konstantin Al Chammas en Aboud Malki.
Rutger Lievens Konstantin Al Chammas en Aboud Malki.
De priester van de Syrische christenen in de Heilig Hartkerk.
Rutger Lievens De priester van de Syrische christenen in de Heilig Hartkerk.
De Heilig Hartkerk.
Rutger Lievens De Heilig Hartkerk.
De Syrische christenen hingen deze slogan vooraan in de kerk.
Rutger Lievens De Syrische christenen hingen deze slogan vooraan in de kerk.
De Syrische christenen tijdens hun misviering.
Rutger Lievens De Syrische christenen tijdens hun misviering.43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • erik jagers

  Onzin Hugo Bavré, Francken heeft niet consequent gehandeld en al zeker niet in het voordeel van de Christenen in de Levant. Alleen al in Syrië leven immers 2,5 miljoen Christenen. Allen worden bedreigd door de Islam, halen we ze dan ook allemaal naar hier? Door het systeem-Francken haal je de sterkste schouders uit de gemeenschap waardoor je deze verzwakt.

 • guido Bervoets

  Een absolute daad van goedheid? Wat een flauwe kul. Volgens N-VA waren alle NGO's die mensen van een verdrinkingsdood redden ordinaire mensensmokkelaars die de migratie-industrie onderhielden. Mensen die onderdak boden aan asielzoekers onnozele "Gutmenschen" die moesten gestraft worden. De foto van het aangespoeld dood kindje op het strand werd door hen schandelijk misbruik van misplaatste gevoelens genoemd en de dood van Mawda was de schuld van de ouders. Heilige Theo? Komaan zeg.

 • schevernels diana

  Mr Francken heeft zich volledig ingezet en indien zijn vertrouwen misbruikt is wel de schuldigen moeten dan maar opstaan!! De Paus en de bisschoppen hebben niets gedaan alleen maar aangebracht moest Mr Francken deze mensen dan screenen als misdadigers misschien!!!

 • guido Bervoets

  De hele affaire gaat er niet over of die mensen recht hadden op asiel of niet, het gaat om de manier waarop een deel van die mensen naar hier werden gehaald via louche tussenpersonen die grof geld vroegen. En nog belangrijker is of mensen die geen geld hadden ook zouden gered worden door die tussenpersonen? Men probeert alles op één hoop te gooien om de zaken te minimaliseren maar het parket gaat zich daar niet laten door afleiden hoor.

 • Frans Vandenweghe

  Er zijn in Syrië duizenden christenen in gevaar. Theo Francken kon ze toch niet allemaal naar België halen. Hadden de andere Europese landen gehandeld als Theo Francken dan waren er ook duizenden, die nu intussen vermoord zijn, gered. En zij die zo tegen Francken zijn: wat heeft hij misdaan? Is christenen redden ook al een misdaad?