Steenmarters vinden weg naar stad

DIEREN BOUWEN NEST OP ZOLDER EN BIJTEN KIPPEN DOOD

Op 16 september slaagde Pierre Mannaert er in Denderleeuw in om deze steenmarter te fotograferen.
Repro Rutger Lievens Op 16 september slaagde Pierre Mannaert er in Denderleeuw in om deze steenmarter te fotograferen.
De steenmarter is de laatste tien jaar aan een heuse comeback bezig in de Denderstreek en daar zijn zowel in de steden als op het platteland de gevolgen van te merken. Een steenmarternest op een zolder in Erembodegem en doodgebeten kippen in Aalst-centrum, we raken er maar beter aan gewend volgens Natuurpunt. In Aalst zouden er tientallen wonen.

Een bewoner van de Heilig Hartwijk op de Rechteroever in Aalst stelde vorige week vast dat zijn enige kip was doodgebeten. Een vos, die een kip komt pakken in het midden van de stad? Nee, een steenmarter, verzekeren specialisten hem.


"Ik had één kip en die werd een tijdje terug doodgebeten. Dus heb ik een nieuwe gekocht. De week nadien werd die ook doodgebeten. Ik toonde de foto van de dode kip aan de uitbaters van een pluimveebedrijf in de buurt. 'Oh, een marter', was daar de reactie", zegt de Aalstenaar.

Een slachtoffer van een steenmarter, in de Heilig Hartwijk in Aalst.
Repro Rutger Lievens Een slachtoffer van een steenmarter, in de Heilig Hartwijk in Aalst.

Verstedelijkt gebied

Natuurpunt bevestigt dat er steenmarters leven in verstedelijkt Aalst. "Een vrij nieuw fenomeen dat je tien jaar geleden niet voor mogelijk achtte", zegt Rik De Baere van Natuurpunt. "Steenmarters, een grote martersoort die ongeveer even groot is als een kat, was in ons land zeer zeldzaam geworden. De steenmarters die er waren veroorzaakten weinig overlast en waren vrij schuchter. Tien jaar geleden zijn er steenmarters uit Duitsland naar ons land beginnen komen en die staan erom bekend veel minder schrik te hebben van mensen. In Duitsland hebben ze er al langer last mee, onder meer omdat ze kabels van je auto doorbijten. Weet je dat Duitse automerken extra bescherming rond de kabels van hun auto's hebben aangebracht speciaal voor de steenmarters? Het zijn die dieren die nu ook bij ons geen schrik hebben van het contact met mensen", zegt De Baere.

Nest in huizen

De steenmarters hebben lef, ze maken zelfs hun nest in huizen.


"Onlangs kregen we een oproep uit Erembodegem. Bleek dat er steenmarters hun nest hadden gemaakt in de zolder van een woning. Op zich heb je daar weinig last van, een steenmarter leeft 's nachts en slaapt overdag. Maar als er jongen komen, kan dat wel lawaaierig worden. Ze laten hun uitwerpselen ook altijd op dezelfde plek achter, dat begint na een tijdje te stinken. Het blijft een beschermde diersoort, dus het enige wat je mag doen is ze proberen weg te jagen, bijvoorbeeld door de radio luide muziek te laten spelen. Dan vertrekken ze. Ze buiten houden is eigenlijk opdracht nummer één. Dat betekent dat je alle gaten moet dichtmaken. En dan bedoelen we echt alle gaten, want een steenmarter mag dan wel even groot zijn als een kat, ze wriemelen zich door een opening van vijf op vijf centimeter", zegt Rik.


Kippen in een kippenhok met een opening van vijf op vijf lopen dus gevaar. "Een hok waar een vos niet ingeraakt, daar kan de steenmarter vaak wel in. Ze pakken inderdaad ook kippen, maar ook muizen, ratten, duiven, katteneten dat blijft staan en soms eens een appel. Als je enkele tuinen naast elkaar hebt staan met wat beschutting en wat fruit, dan is dat genoeg ruimte voor een steenmarter om te overleven. Exacte cijfers hebben we niet, maar in Aalst centrum moeten er tientallen steenmarters rondlopen."