Propere Dender, oevers een stort

ZETELS, MATRASSEN EN PLASTIC AFVAL LANGS AALSTERSE WATEREN

Enkele zetels en een matras liggen ondertussen al een tijdje langs de Dender ter hoogte van de Ecoshop.
Rutger Lievens Enkele zetels en een matras liggen ondertussen al een tijdje langs de Dender ter hoogte van de Ecoshop.
De waterkwaliteit van de Dender mag de laatste 25 jaar dan wel serieus verbeterd zijn, de Aalstenaar gebruikt de oevers van de rivier - en bij uitbreiding de rivier zelf - als een stortplaats voor afval. Ter hoogte van de Zwarte Hoekbrug staan er nu twee zetels en een matras. Langs het jaagpad ligt het - ondanks een tweewekelijkse reiniging - vol zwerfvuil.

De zetels stonden er al een week of twee, sinds twee dagen ligt er ook nog een matras bij. Ter hoogte van de Zwarte Hoekbrug, rechtover Ecoshop, aan de Pierre Corneliskaai, begint zich een omvangrijk stort te vormen. De uitbater van Ecoshop, een winkel waar mensen hun tweedehandsspullen kunnen te koop zetten, zit verveeld met de zaak. "Wat kan ik doen?", zegt Jan Hassens van Ecoshop.

Aan de oever wordt ook heel wat plastic afval achtergelaten.
Rutger Lievens Aan de oever wordt ook heel wat plastic afval achtergelaten.

Camera

"Die berg vuil aan de overkant van de straat komt niet van ons. Ik heb de stad gecontacteerd, geen reactie. Het gebeurt dat ik spullen die niet weggeraken gratis aanbied, maar ik zet die dan in de inkom van de winkel. Ik heb nu een camera geïnstalleerd voor de deur om sluikstorten tegen te gaan. Wij aanvaarden ook niet alles in de winkel om te verkopen en dan durven mensen hun gerief al eens achterlaten langs de Denderoever. Soms verdwijnen die dingen ook weer vanzelf, maar nu dus niet", zegt Jan.


Op het kabinet van schepen Ann Van de Steen (SD&P) is echter te horen dat de stad deze keer de meubels op de kade niet zal komen ophalen. "We hebben dat in het verleden vaak gedaan, maar we kunnen het niet blijven opruimen daar. De verantwoordelijke van Ecoshop zal eerstdaags een brief in de bus krijgen dat hij moet instaan voor het opruimen van de rommel daar", zegt Ann Van de Steen.

Jaagpad

Als je langs de Dender in het centrum van Aalst fietst, valt het op hoeveel zwerfvuil er wordt weggegooid op de oever van de rivier. In de bermen langs het jaagpad tussen Zwarte Hoekbrug en Sint-Annabrug liggen volle vuilniszakken, plastic omhulsels van snacks, weggegooide blikjes,...


Hetzelfde verhaal aan de Leo Gheeraerdtslaan. In een zijstraat stond maandenlang een zetel. Sinds deze week is die verdwenen. Aalst kent enkele plekjes waar vaak zwerfvuil wordt gedumpt, de Denderoevers vormen een van de 'hotspots'.


Heeft Waterwegen & Zeekanaal een beleid rond zwerfvuil? Want de Dender is toch hun bevoegdheid. "We volgen het algemeen beleid: sluikstorten in en langs het water is strafbaar en op regelmatige basis zetten we onze onderhoudsaannemer in voor de opkuis", zegt Claudia Van Vooren van Waterwegen & Zeekanaal.

Zorgzame Buurt

Het meeste opkuiswerk lijkt echter te gebeuren door de Aalsterse mensen van Zorgzame Buurt. Dat is een project van vzw De Loods waarbij langdurig werkzoekenden met de vuilzak op pad worden gestuurd om zwerfvuil te verzamelen. "Het jaagpad krijgt twee keer per week een opkuisbeurt", zegt schepen Van de Steen. "Maar natuurlijk, vanaf het moment dat die mensen gepasseerd zijn, is er alweer iemand die er iets weggooit", zegt Van de Steen. De stad zet binnenkort mobiele camera's in om zwerfvuil tegen te gaan.


De gemeenteraad keurde vorige maand de aankoop van vijf mobiele camera's goed. De kostprijs daarvan bedraagt 40.000 euro.