Politie moet schoolomgeving veiliger maken

GEMEENTEN ZETTEN EXTRA AGENTEN IN OM VERKEER IN GOEDE BANEN TE LEIDEN

Na twee maanden zomervakantie vertrekken vandaag duizenden kinderen opnieuw naar school. Onder hen ook velen die voor de eerste keer het traject met de fiets of te voet afleggen. Reden te meer voor de lokale politiekorpsen om extra attent te zijn en het verkeer in goede banen te leiden. Zowel in Aalst, Ninove, Geraardsbergen als Denderleeuw zal er vandaag meer blauw op straat te zien zijn.

De stad Aalst is de eerste schoolweek zelfs een stap vooruit. Aan verschillende scholen werden oversteekplaatsen groen geschilderd. Daarop werd een wegmarkering aangebracht die de schoolzone aanduidt.

Nieuwe zebrapaden

"Bedoeling is om iedere automobilist duidelijk te maken dat ze een school naderen", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Vorig schooljaar werden al enkele oversteekplaatsen herkenbaarder gemaakt, maar dit jaar zijn daar acht nieuwe zebrapaden bijgekomen.


"Dit jaar was het de beurt aan de basisschool en het atheneum in de Vaartstraat, de Dames van Maria, het Sint-Maarteninstituut, De Kleine Okapi, De Notelaar, De Linde en Sint-Anna. Tegen de start van het schooljaar 2018-2019 moeten alle lagere schoolomgevingen gelijkaardig worden ingericht", stelt D'Haese.


Naast de gemarkeerde oversteekplaatsen zorgt de lokale politie van Aalst ook voor 32 extra inspecteurs tijdens de spitsuren. Zij moeten extra toezicht houden aan de scholen en op de binnen- en buitenring van de stad.

Extra politie

De lokale politie van Ninove voorziet ook extra politiepersoneel. "In feite doen we dat het hele schooljaar door, maar op de eerste schooldagen zullen zowel inspecteurs als wijkagenten worden ingezet om die opdracht te vervullen. Tijdens het schooljaar organiseert de politie ook een fietsvaardigheidsproef", zegt burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). Nieuw dit jaar is een brochure die aan foutparkeerders zal worden uitgedeeld. "Op die manier willen we de foutparkeerders sensibiliseren. Dat wil niet zeggen dat er geen boetes kunnen worden uitgedeeld", legt korpschef Philippe De Cock uit.


Politiezone Geraardsbergen/Lierde gaat dit schooljaar werken met themamaanden. "We starten met schooltoezicht. Alles wat blauw is, wordt in september ingezet rond de scholen. Het is onze verkeersdienst die alles coördineert en de verschillende politiepatrouilles en buurtinspecteurs aanstuurt. Dat gebeurt met gerichte acties. Eerst preventief en naar het einde van de maand toe repressief. We laten natuurlijk niet alles toe. Grove inbreuken worden meteen bestraft", laat korpschef Jurgen De Landsheer weten.

Lichtkranten

Ook politiezone Denderleeuw/Haaltert steekt een tandje bij. Zij zetten tijdens de eerste schooldag tien extra agenten in die zowel 's morgens als 's middags bij de schoolpoort aanwezig zullen zijn. "Tegelijkertijd zullen onze lichtkranten op de grote invalswegen worden opgesteld en plaatsen we op onze Facebookpagina een bericht. Niet alleen agenten en gemachtigde opzichters, maar ook gemeenschapswachten zullen aan zebrapaden worden ingezet om zwakke weggebruikers te helpen bij het oversteken", zegt commissaris Didier Demelin.