Open Vld in diepe crisis, positie van Jean-Jacques De Gucht staat op de helling

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).
Rutger Lievens Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).
Aalst, het blauwe bastion van weleer, kleurde zondag geel. Het volksliberalisme dat Anny De Maght monsterscores bezorgde, wordt niet verdergezet door Open Vld-lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht maar door ex-Vld'er Christoph D'Haese. Met nog maar vier zetels over bereikt de partij een ongezien dieptepunt.

Tranen en boosheid overheersten in de Graaf Van Egmont op verkiezingsavond. Tranen bij kandidaten die hun plaats in de gemeenteraad kwijt waren, hier en daar weerklonk een boze 'dit kan zo niet verder' en 'genoeg!'. De partij scoort archislecht, amper 10,4%. Lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht kreeg nog geen 2.000 stemmen achter zijn naam. 'De mayonaise pakt niet', werd al in 2012 gezegd. Ter vergelijking, in 1994 haalde VLD in Aalst 31%.

"De partij is failliet"

In de aanloop van 14 oktober was de sfeer opperbest bij Open Vld. De campagne verliep gestroomlijnd, er waren geen valse geluiden. De Gucht was goed in de debatten. Achter de schermen was er toch twijfel. "Elke stem die we binnenhalen, halen we binnen ondanks onze lijsttrekker", zei een lokaal partijkopstuk toen al.

De ontevredenheid in de partij bereikt na de nederlaag nieuwe hoogtepunten. "Dit weekend evalueren we de verkiezingen", zegt een kandidaat. "Daar beslissen we of we verdergaan met een failliete partij rond Jean-Jacques De Gucht, of dat er echt gewerkt kan worden aan de toekomst", klinkt het. Mocht er nu gestemd worden over het leiderschap van de partij, dan is het niet zeker of De Gucht het zal halen van nieuwe sterke man Bart Van Den Neste.

"Het ligt niet aan De Gucht"

Vera Van Der Borght, wel nog verkozen voor Open Vld, verdedigt De Gucht. "Open Vld had een heel goeie lijst en de campagne zat goed in elkaar. Veel nieuwe jonge mensen hebben een engagement opgenomen", zegt ze. "Verkiezingsavond is een emotioneel moment, je mag daar niet op voortgaan. Geen enkele centrumpartij haalde een goeie score in Aalst. CD&V en Open Vld verliezen aan N-VA. De verrechtsing in onze regio is een opdoffer, maar je mag dat niet in Jean-Jacques zijn schoenen schuiven. Het ligt niet aan hem", zegt zij.

Het schizofrene aan de situatie is dat Jean-Jacques De Gucht wel aan de onderhandelingstafel zit om een akkoord tot stand te brengen met CD&V en N-VA. De vraag is of zijn partij hem als schepen naar voor zal schuiven eens het akkoord rond is, of dat de partij voor iemand als Bart Van Den Neste zal kiezen.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • didier vandevyver

  had hij geen voorkennis van zaken?

 • Jef Vangheluwe

  Als je enigste verdienste is "zoon van"... Hem vergelijken met z'n vader is er misschien wel over, denk ik toch, zeker als je weet hoeveel 'vader' als inkomen heeft... en dit alles via de belasting betalers

 • Julien De Kerpel

  Tja , er zit blijkbaar niks anders op dan naar Berlare te verhuizen , daar heeft papa genoeg plaats , en binnen afzienbare tijd " Burgemeester " ? Een begin van een gesponsorde top-loopbaan !

 • schets julien

  O,la la,hij kan terug zijn zondagske , gaan vragen bij zijnne poupa, en had hij wil kan hij concierge spelen in Toscane !!!!!!!!

 • steven goossens

  Allé nu... en 't is nochthans de meest sexy politieker die we hebben... geen enkele politieker heeft enige capaciteit... awel dan liever ne schoone om te zien op den TV